TUZLARIJE - BILTEN TK

23.04.2012.
Ministrica zdravlja u Vladi TK
Posjeta pacijentu nakon transplantacije jetre


Pacijenta kojem je nedavno na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli izvršena transplantacija danas je posjetila ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Prof. dr. med. sci. Nada Pavlović – Čalić u pratnji direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Prof.dr. med.sci. Elmira Čičkušića, te direktorice Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju Prof. dr. med. sci. Mirsade Prašo i direktora Klinike za hirurgiju doc.dr.med. sci. Zijaha Rifatbegovića.



48-ogodišnji pacijent kome je 6.aprila izvršena kadaverična transplantacija jetre, osjeća se dobro.
Dosadašnje aktivnosti i planovi za buduće djelovanje Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u okvirima transplant programa bila je tema današnjeg prijema u Uredu Premijera Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom prof.dr.Elmir Čičkušić informisao je premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića o aktivnostima UKC Tuzla i medicinskom značaju jednog ovakvog projekta koji predstavlja vrhunac u oblasti medicinske struke, kao i saradnji koju UKC Tuzla već ima razvijenu sa drugim kliničkim centrima i bolnicama na području Bosne i Hercegovine i šire.

„Univerzitetski klinički centar Tuzla je upotpunosti spreman za transplantaciju organa, ali mi nismo zadovoljni brojem izvršenih transplantacija i u tom segmentu trebamo kadaveričnu transplantaciju na državnom nivou i podršku svih segmenata“ riječi su direktora Čičkušića.


U svom obraćanju prof.dr.Mirsada Prašo posebnu pažnju posvetila je potrebi afirmacije doniranja organa u javnosti, s posebnim akcentom da rad donorske mreže mora biti značajniji i obuhvatiti cijelu BiH, biti na državnom nivou, jer je to i jedan od preduslova za prijem naše zemlje u Eurotransplant.



„UKC Tuzla je jedina institucija u BiH u ovom momentu, što se tiče ljudskih resursa ali i materijalno-tehničke opremljenosti koja može odgovoriti izazovima transplantacijske medicine, posebno jetre“, rekao je Doc.dr.Zijah Rifatbegović. Dodao je da je od velike važnosti za razvijanje ovog projeta podrška koju daju Vlada TK i Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona.

Kada su u pitanju aktivnosti Ministarstva zdravstva u ovom pogledu ministrica Pavlović-Čalić ističe da je transplant program jedno od strateških opredjeljenja Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

„Naš cilj jeste proširenje transplant programa u narednom periodu na nivo cijele Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju prostorno određenje, ali i proširiti transplant program UKC Tuzla na srce i druge organe“ istakla je Prof.dr.Nada Pavlović Čalić.

Premijer Čaušević se zahvalio direktoru UKC Tuzla i njegovim saradnicima na trudu i radu, te im čestitao na postignutim rezultatima, ističući da su reuzltati uspjeh cijelog tima ljudi koji je u ovom slučaju brojao oko 150 direktno, odnosno mnogo više osoba indirektno uključenih u provođenje ovog projekta. „Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti će i u narednom periodu pružati podršku realizaciji ovako značajnih projekata, ne samo za Tuzlanski kanton nego i šire“ istakao je premijer Čaušević, te dodao da kadaverične transplantacije ne treba da budu izolirani slučajevi nego ustaljena praksa koja se radi u kontinuitetu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK