TUZLARIJE - BILTEN TK

30.04.2012.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove
Kontrola novčane podrške poljoprivrednicima

U skladu sa programima rada Vlade TK-a i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a, na osnovu nadležnosti propisane članom 17. Zakona o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji („Službene novine TK“, broj: 05/07, 12/07), kantonalni poljoprivredni inspektori će, u narednom periodu, vršiti kontrolu dokumentacije koja se odnosi na sve vrste novčane podrške dodijeljene na osnovu predmetnog zakona.

Kontrolom će biti obuhvaćena pravna i fizička lica koja su pravo na novčanu podršku, iz federalnog i kantonalnog budžeta, ostvarila u skladu sa Pravilnikom o ostvarivanju novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za 2011.godinu.

Podsjećamo registrovana Poljoprivredna gazdinstava da su, u skladu sa članom 14. stav 1. Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata („Službene novine FBiH“ broj: 42/08), u periodu od 01.01. do 31.03. tekuće godine, općinskoj službi koja vodi registre, obavezni dostaviti podatke o:

a) poljoprivrednim kulturama zasijanim na poljoprivrednom zemljištu u tekućoj godini,
b) trenutnom stanju i promjeni vrste i brojnog stanja stoke,
c) promjeni zemljišnog posjeda i osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta (površina zemljišne parcele i katastarska kultura, vlasništvo, zakup, koncesija i sl.).

Članom 14. stav 2. Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, propisano je da su poljoprivredna gazdinstva iz stava 1. ovog člana, u roku od 30 dana od dana nastanka promjene, dužna prijaviti:
- promjenu nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i nosioca obrta, odnosno promjenu ovlaštenog lica u pravnom licu koje je nosilac poljoprivrednog gazdinstva,
- promjenu sjedišta, odnosno prebivališta nosioca poljoprivrednog gazdinstva,
- promjenu članova poljoprivrednog gazdinstva.

Član 22. Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, propisuje obavezu klijenta upisanog u Registar klijenata da, u roku od 30 dana od dana nastanka, prijavi promjenu podataka koji se odnose na:

- sjedište, odnosno prebivalište poljoprivrednog gazdinstva i svaku promjenu informacija vezanu za kontaktnu komunikaciju,
- bankovni račun na koji se doznačuju sredstva.

U skladu sa članom 56. stav 1. Zakona o poljoprivredi („Službene novine Federacije BiH“ broj: 88/07, 04/10), poljoprivredni inspektor je ovlašten i dužan, vršiti inspekcijski nadzor u cilju provjere podataka koje poljoprivredna gazdinstva dostavljaju prilikom upisa u registre poljoprivrednih gazdinstava, registre klijenata kao i registre privatnih poljoprivrednih savjetodavnih službi i registre trajnih nasada.

Podsjećamo subjekte nadzora da član 61. stav 1. Zakona o poljoprivredi FBiH, propisuje prekršajnu kaznu u iznosu od 3.000 KM do 15.000 KM za pravno lice – korisnika – klijenta (poljoprivredno gazdinstvo – privredno društvo i zadruga) ako, u namjeri da ostvari novčana sredstva i druge oblike podrške prema odredbama ovog Zakona, prilikom podnošenja zahtjeva za upis u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, da netačne podatke.
Članom 61. stav 2. istog Zakona, propisana je novčana kazna u iznosu od 500 KM do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

Član 63. stav 1. Zakona o poljoprivredi FBiH propisuje kaznu u iznosu od 300 KM do 1.500 KM za korisnika – klijenta – fizičko lice kao nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i obrtnika ako, u namjeri da ostvari novčana sredstva i druge oblike podrške prema odredbama ovog Zakona, prilikom podnošenja zahtjeva za upis u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, da netačne podatke.

Imajući u vidu nepravilnosti uočene kod korisnika novčane podrške u prethodnom periodu, koje su se odnosile na nepoštivanje obaveze prijave kretanja životinja, ovim putem želimo upozoriti sve korisnike novčane podrške - vlasnike životinja, koji nisu izvršili svoju obavezu prijave kretanja životinja nadležnoj veterinarskoj stanici, da isto učine, jer će u protivnom poljoprivredni inspektori, pored poduzimanja mjera propisanih Zakonom o novčanoj podršci i Zakonom o poljoprivredi, istovremeno obavijestiti nadležnu veterinarsku inspekciju koja će takođe poduzeti mjere u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

Članom 12. stav 1. Zakona o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji („Službene novine TK“ broj: 05/07, 12/07), propisana je odgovornost korisnika za vjerodostojnost podataka navedenih u zahtjevu za ostvarivanje novčane podrške, koji isti podnosi općinskoj službi, zajedno sa dokumentacijom propisanom Pravilnikom.
Podsjećamo da je, u skladu sa članom 17. stav 1. Zakona o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kantonalni poljoprivredni inspektor nadležan korisniku narediti povrat novčane podrške ostvarene suprotno odredbama ovog Zakona, a korisnik, shodno članu 13. istog Zakona, neće imati pravo konkurisati za bilo koju vrstu novčane podrške u periodu od 5 godina.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 6.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice ako, u cilju ostvarivanja novčane podrške, dostavi dokumentaciju sa netačnim podacima, dok će se novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 3.000 KM kazniti odgovorno lice u pravnom licu.
Kaznom u iznosu od 300 KM do 1.500 KM kaznit će se fizičko lice ako, u cilju ostvarenja novčane podrške, dostavi dokumentaciju sa netačnim podacima.

Nadajući se da ćete ovo saopštenje prihvatiti kao dobronamjeran preventivni čin, apelujemo da pravovremeno poduzmete sve zakonom i pod-zakonskim aktima definirane radnje, kako biste izbjegli eventualne neugodnosti i nepotrebne finansijske troškove.



mr.sc. Besim Duraković, dipl.oec.