TUZLARIJE - BILTEN TK

27.04.2012.
GIKIL i Sportska ribolovna zajednica jezera Modrac
Jezero Modrac bogatije za mladice šarana

Riblji fond jezera Modrac od danas je bogatiji za 700 kilograma mlađi šarana. Poribljavanje je obavljeno na lokaciji pješčane plaže jezera Modrac, u naselju Prokosovići. Organizatori akcije bili su Sportska ribolovna zajednica jezera Modrac, a uz finansijsku podršku kompanije GIKIL Global Ispat koksna industrija Lukavac.





- Sretan sam što u posljednje dvije godine naša kompanija učestvuje u aktivnostima poribljavanja jezera Modrac, zajedno sa Sportskim ribolovnim društvom iz Lukavca. Na ovaj način želimo da damo svoj doprinos u smanjenju zagađenja životne okoline. Inače, veliki je problem slabo poribljavanje jezera, kao i nelegalni krivolov koji se dešava. Iz tog razloga smo osjetili odgovornost da na najbolji mogući način dadnemo doprinos ribolovnoj zajednici, istakao je Guntupalli Jagannadham, generalni direktor GIKIL-a.



Prema riječima Faika Buševca, zamjenika generalnog direktora GIKIL-a, današnja akcija je samo mali doprinos očuvanju ribljeg svijeta u jezeru Modrac. „Naša kompanija ulaže dosta napora da se poboljša ekologija. Ovakve i slične aktivnosti postaju tradicija i u narednom periodu nastojat ćemo unaprijediti riblji fond u jezeru Modrac", rekao je Buševac.



Učešće u akciji poribljavanja uzeli su i predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, Opštine Lukavac, i svi ljudi kojima je stalo da nam životni prostor izgleda što bolje.

- Zahvaljujem GIKIL-u na doprinosu koji daju u zaštiti prirode jer ako čuvamo prirodu i ona će čuvati nas. Današnja akcija poribljavanja jezera Modrac dokaz je profesionalnosti i ekološke osvještenosti GIKIL-a kao kompanije koja djeluje na ovom području, izjavio je premijer Vlade TK Sead Čaušević.

S.P.