TUZLARIJE - BILTEN TK

26.04.2012.
Ministri posjetili ˝Rudar˝ d.o.o.


Kako bi radnicima čestitali nastupajući Međunarodni praznik rada – Prvi maj, ministar industrije energetike i rudarstva TK Željko Knežiček i ministar za boračka pitanja TK Asim Aljić, posjetili su danas kompaniju d.o.o. Rudar iz Tuzle. Razlog posjete Rudaru je činjenica da ovo preduzeće zapošljava preko 600 radnika i jedno je od najvećih privatnih preduzeća po broju uposlenika u Tuzlanskom kantonu, a u svojim djelatnostima sublimira rudarstvo, građevinarstvo, mašinsko održavanje i ugostiteljstvo.



- Nema miliona tona uglja koje mogu biti iskopane, a koje vrijede jednog prsta jednog radnika, istakao je ministar Knežiček i dodao da se u svim djelatnostima, a posebno u rudarstvu posebna pažnja mora posvetiti kvalitetu uslova rada i zaštiti radnika na radu.

Inače, Rudar d.o.o. je kompanija koja osim značajnog broja uposlenih radnika, od čega je veliki broj demobilisanih boraca i članova porodica šehida i poginulih boraca, u svom svakodnevnom radu kroz podržavanje sportskih i drugih društvenih dešavanja ispoljava visok stepen društvene odgovornosti.

- Najveća vrijednost Rudara su upravo njegovi radnici. Iako Rudar može raditi i sa 15-tako odsto manje radnika nego što trenutno upošljavamo, smatramo da je bolje energiju usmjeriti u pronalaženje posla i zapošljavanje tih uposlenika nego smanjivati broj radnika, riječi su direktora Asmira Kadrića.



Također, danas su predstavnici Rudara ministrima prezentirali dosadašnje aktivnosti u vezi sa prospekcijom napuštenih jamskih objekata d.o.o. Rudnici nemetala Kladanj. Kako je ovom prilikom istaknuto, po pristupanju radovima izvršeno je raščišćavanje prostorija od obrušenog materijala kako bi se nesmetano mogla obaviti sanacija na samom ulazu u glavni potkop. Po dužini od oko 500 metara od ulaza u jamu izvršena je sanacija 4 zone u kojima je došlo do obrušavanja, te je obezbijeđeno oticanje vode iz jame, kao i ventilacija prostora, tako da se radovi mogu dalje odvijati bez opasnosti od štetnih gasova.

Ministri su izrazili zadovoljstvo do sada urađenim aktivnostima te radnicima rudara zaželili mnogo sreće i uspjeha u daljem radu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje