TUZLARIJE - BILTEN TK

28.04.2008.
Prezentiran Izvještaj o radu Ministarstva za boračka pitanja TK


Na danas održanoj press konferenciji Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona prezentiran je Izvještaj o radu ministarstva za 2007. godinu. Prisutnim novinarima, pored ministra Bahrije Mehurića, ispred Ministarstva su se obratili i Džemila Zaimović, sekretar ministarstva i Danis Gojačić, pomoćnik ministra za pravne, socijalno statusne i informativne poslove.


Ministrastvo za boračka pitanja TK raspolagalo je u prošloj godini sa nešto više od 15 miliona KM, a rastom budžeta predviđaju da će se novčana sredstva za ovo Ministarstvo povećati.

Stupanjem na snagu Federalnog Zakona, na nivou Federacije BiH je uspostavljen jedinstven pravni sistem u oblasti boračko – invalidske zaštite za pripadnike oružanih snaga Republike BiH i pripadnike ratnih postrojbi HVO-a, te osigurana jednobraznost u sticanju i ostvarivanju prava svih pripadnika boračke populacije na nivou FBiH. Federalni zakon predstavlja samo osnovu, a utvrđena je obaveza da kantoni, s obzirom na svoje specifičnosti, osiguraju još i druga dodatna prava. Kantonalnim zakonom utvrđeno je još 15 dopunskih prava.

Zdravstvena zaštita za borce i članove njihovih porodica se provodi kao primarna, specijalistička i bolnička, bez ličnog osiguranja lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i lijećenja na području TK. Kao novo dopunsko plaćanje predviđeno je plaćanje premije osiguranja (markice) osiguranim licima.

Ortotsko – protetska pomagala, radi se o dopunskom pravu koje je postojalo i u starom zakonu ali je u novom kantonalnom Zakonu proširen obim prava te su uvedena nova pomagala. Ratni vojni invalidi imaju pravo na: proteze, ortopedske cipele, invalidska kolica, šrake/štap, očna pomagala – proteze i naočare, slušna pomagala, pomagala za omogućavanje glasnog govora, pomagala za slijepe osobe i ostalo. Izvršena je nabavka raznih ortotsko protetskih pomagala za 784 korisnika, od ukupno podnešenih 825 zahtjeva, dok je 41 zahtjev odbijen radi neispunjavanja zakonom propisanih uslova. Posebno su danas istakli nabavku 39 kolica na mehanički pogod za RVI.

Obezbjeđenje higijensko sanitetskog materijala i lijekova, Ministarstvo je za 37 RVO 100 % prve grupe – osoba sa paraplegijom vršilo nabavku higijensko sanitetskog materijala. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 330.000 KM, a vrši se bez većih problema od ´96.

- pravo na liječenje u inostranstvu i prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova,
- banjsko i klimatsko liječenje (medicinska rehabilitacija) Na medicinsku rehabilitaciju pravo imaju nositelji „Partizanske spomenice 41“ kao i RVI prve grupe sa paraplegijom. U prošloj godini Komisija je razmatrala 293 zahtjeva a pozitivno riješila 217.

RVI uz adekvatnu dokumentaciju imaju pravo na besplatbe lijekove, sanitetski materijal i dezinfekciona sredstva. Ovakvih zahtjeva bilo je 496, Komisija je pozitivno riješila 476 zahtjeva.

Rješavanje stambenog pitanja, RVI imaju pravo na bespovratna sredstva dodjelom 24.000 KM socijalno ugroženim braniocima i članovima porodica, dodjela stana.
Pravo na liječenje u inostranstvu i prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, osiguranje povoljnijih uslova za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju, prioritet u školovanju, stipendiranju i smještaju u domove, oslobađanje od plaćanja sudskih i administrativnih taksi, pravo po osnovu preostale radne sposobnosti podizanje nišana – nadgrobnog spomenika, pomoć u slučaju smrti, izgradnja prilaza do stambene zgrade, preostala su dopunska prava.
Posebna prava odnose se na subvencija naknada za dodjeljeno građevinsko zemljište, naknada troškova prijevoza radi liječenja, jednokratne novčane pomoći i participacija u održavanju sportskih takmičenja u invalidskom sportu i manifestacija povodom obilježavanja Dana OS BiH, na području Kantona.

Od naprijed navedenih prava, podizanje spomen obilježja za dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, uređenje i održavanje lokaliteta spomen obilježja branitelja, prava u slučaju smrti dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja, kao i izgradnja prilaza do stambene zgrade i subvencija naknada za dodjeljeno građevinsko zemljište finansiraju se iz budžeta općina, rečeno je na press konferenciji.

Također, istaknuta je i saradnja Ministarstva sa boračkim organizacijama i udruženjima. Predsjednici boračkih organizacija i udruženja neposredno su uključeni u najznačajnije sfere rada kao što su stambena problematika, zdravstvena zaštita, upis u obrazovne ustanove, obilježavanje značajnijih datuma kao i u druge aktivnosti ministarstva, stoji u Izvještaju o radu Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona za prošlu godinu.

S.M.