TUZLARIJE - BILTEN TK

25.04.2012.
Izrada akcionih planova TK predstavlja nastavak procesa strateškog planiranja razvoja BiH

U prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona danas je održan sastanak Tima za implementaciju Akcionih planova Strategije razvoja i strategije socijalnog uključivanja (SR/SSU) u Tuzlanskom kantonu i članova projektnog tima Federanog zavoda za programiranje razvoja.



Predstavnici Zavoda su na sastanku prezentirali metodologiju izrade akcionih planova za nivo kantona, a Tim za implementaciju Akcionih planova je predstavio relevantne informacije i dosadašnjim i planiranim aktivnostima kantona koje podržavaju Strategiju razvoja i Strategiju socijalnog uključivanja.

Izrada akcionih planova u Tuzlanskom kantonu predstavlja nastavak procesa strateškog planiranja razvoja Bosne i Hercegovine.
Naime, Strategija Razvoja i Strategija socijalnog uključivanja BiH čine okvirne strateške dokumente razvoja Bosne i Hercegovine i odnose se na sve nivoe vlasti, a akcioni planovi predstavljaju plan implementacije strateških dokumenata unutar svakog od nivoa i kreiraju se za državni entitetski i kantonalni nivo posebno, u skladu sa specifičnostima nivoa i regija na koje se odnose.

Budući da je Tuzlanski kanton jedini kanton koji pored Strategije razvoja ima izrađene i Strateške planove za šest ministarstava, te Akcioni plan zapošljavanja, predstavnici Federalnog zavoda su se veoma pohvalno izrazili o rezultatima koji su postignuti u našem kantonu, te istakli kako će veliki napredak koji je ostvaren u oblasti strateškog planiranja zacijelo doprinijeti uspješnoj realizaciji izrade Akcionog plana za dva strateška dokumenta na državnom nivou.

U rad Tima Tuzlanskog kantona je uključeno i Udruženje za razvoj NERDA koje je vodilo aktivnost izrade postojećih stateških planova i koje će svojim znanjem i iskustvom doprinijeti kvaliteti Akcionog plana za Tuzlanski kanton, čija se finalizacija očekuje u septembru 2012. godine.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK