TUZLARIJE - BILTEN TK

24.04.2012.
Vlada TK
Delegacija Vukovarsko – srijemske županije boravi u Tuzlanskom kantonu


U okviru posjete Tuzlanskom kantonu, delegacija Vukovarsko – srijemske županije iz Republike Hrvatske susrela se danas sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona.

Nakon riječi dobrodošlice Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je ovom prilikom u svom obraćanju gostima ukratko prezentirao rad Vlade Tuzlanskog kantona posebno akcentirajući jačanje međuregionalne saradnje kao jedan od prioritetnih zadataka Vlade.



„Do sada smo već imali sastanke i razgovore o potencijalima i perspektivama buduće saradnje sa Bjelovarsko – bilogorskom i Osječko – baranjskom županijom u Republici Hrvatskoj, tako da današnjim razgovorima zaokružujemo jedan malo širi region sjeveroistočne Bosne i slavonske Hrvatske, a u budućem perodu planiramo i aktivnosti jačanja saradnje sa gradovima i regijama u Republici Srbiji“ istakao je premijer Čaušević.

Na današnjem sastanku delegacija prezentirani su poduzetnički, geografski, turistički, te potencijali za proizvodnju zdrave hrane, kao i prednosti koje Tuzlanski kanton i Vukovarsko – srijemska županija nude potencijalnim investitorima, a razgovarano je i o potencijalima kojima se može raspolagati u slučaju zajedničkog nastupanja prema međunarodnim fondovima, kao i perspektivama koje se otvaraju u slučajevima poslovne saradnje privrednih subjekata sa ovog područja. Obzirom na neposrednu blizinu ovih regija, posebno je akcentirana proizvodnja zdrave hrane, koja bi između ostalog mogla iskoristiti kargo potencijal aerodroma u Tuzli i plovnost rijeka Sava i Dunav.



Župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić je u svom obraćanju izrazio interes za jačanje putnog i željezničkog saobraćaja između Vinkovaca kao značajnog željezničkog čvorišta i Tuzle kao industrijskog centra, a koji je do 1990-ih godina bio na zavidnom nivou.

Delegacije su nakon sastanka u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona, posjetile fabriku i muzej D.D. Solana Tuzla, te BIT – centar u Tuzli.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK