TUZLARIJE - BILTEN TK

22.04.2012.
Reagovanje Stručnog tima Ministarstva zdravstva na smrtni slučaj od meningitisa
Pristupljeno provođenju neophodnih mjera prevencije



J učer (21.04.2012. godine) u ranim večernjim satima, na Infektivnoj klinici UKC-a u Tuzli, pod sumnjom da se radi o fulminantnom obliku meningokokne sepse, umrlo je 16-ogodišnje dijete. Po prijemu ove informacije aktiviran je Stručni tim Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Na teren su odmah upućeni epidemiološki timovi Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i Doma zdravlja Tuzla.

Kako se radi o zaraznoj bolesti hitno se pristupilo organizovanju i provođenju neophodnih mjera prevencije u prvom redu otkrivanja lica iz neposrednog kontakta radi preventivne zaštite antibioticima po ustanovljenim medicinskim procedurama. U isto vrijeme preduzete su sve mjere utvrđivanja činjenica o ovom slučaju i osiguranju dostupnih i potrebnih dodatnih procedura utvrđivanja stvarnog uzroka smrti.

U cilju daljeg istraživanja na ovom slučaju, mikrobiološke ekipe UKC-a Tuzla i Zavoda za javno zdravstvo uzeli su potrebne materijale za utvrđivanje prisustva meningokoka u populaciji lica koja su bila u neposrednom kontaktu sa preminulim djetetom. Osigurani su potrebni antibiotici za prevenciju meningokokne bolesti lica iz kontakta, a zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite (HES služba DZ Tuzla i Hitna služba DZ Tuzla, , Gračanica, Banovići i dr.) su tokom noćnih sati vršile profilaksu lica sa svog područja.

Stručni tim Ministarstva zdravstva koordinirao je sve aktivnosti i o svemu redovno izvještavao Ministricu zdravstva. Iako je utvrđen veliki broj lica iz kontakta od čega veliki broj lica koji su zbog vikenda napustili Tuzlu i otišli u druga mjesta, te činjenicu da se sve dešavalo u noćnim satima u danu vikenda može se potvrditi da je zdravstveni sistem odgovorio vrlo brzo i efikasno.

Slučajevi meningokokne sepse, naročito fulminantni oblici sa smrtnim ishodom, iako ne tako česti, vrlo su dramatični kako za građanstvo, tako i za sam zdravstveni sistem. Zdravstveni profesionalci hitnim preduzimanjem preventivnih radnji i drugih aktivnosti i dalje stvaraju uslove da se otklone mogućnosti bilo kakvih daljih nepovoljnih događaja.

Vezani tekstovi:
Od meningitisa preminuo učenik Behram-begove medrese
O meningitisu

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK