TUZLARIJE - BILTEN TK

22.05.2012.
Svečano obilježen 22. maj - Dan policije TK


Centralno svečano obilježavanje 22. maja - Dana policije Tuzlanskog kantona, započelo je danas (22.05.2012.godine) odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije, ispred zgrade sjedišta MUP TK-a u Tuzli, nakon čega je upriličena svečana manifestacija u Bosansko-kulturnom centru Tuzla, kojoj su pored službenika MUP-a TK, prisustvovali brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, Agencija za provođenje zakona u BiH i drugi brojni saradnici, predstavnici medija i građani.



U oficijelnom dijelu programa, nakon svečanog postrojenja jedinice službenika MUP-a TK ispred BKC-a Tuzla i primanja raporta, prisutnima su se prigodnim govorima obratili ministar unutrašnjih poslova Bego Gutić i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević.







Potom je od strane ministra Gutića i v.d. policijskog komesara Fadila Šljivića, upriličena dodjela vrijednih policijskih priznanja:
- dvije zlatne policijske značke (Omer Halilčević - načelnik PU Gračanica i Hazir Muminović/PU Kalesija - Posthumno),
- srebrena policijska značka, koja je dodijeljena Suadu Halilčeviću, starijem naredniku PS Centar – PU Tuzla, kao i
- dvije medalje za hrabrost službenicima Jedinice policije za podršku MUP TK-a Draženku Vujanoviću i Mladenu Divkoviću,
- kolektivno priznanje Odjeljenju za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga / Sektor kriminalističke policije MUP TK-a.



Takođe, ministar i v.d. policijski komesar su povodom obilježavanja Dana policije – 22. maja, uručili i prigodne poklone u znak zahvalnosti za dosadašnju uspješnu saradnju i doprinos u radu i razvoju MUP-a TK, koje su dobili potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, ministar Ministarstva sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, ministar FMUP-a Predrag Kurteš i Premijer TK-a Sead Čaušević,



Zatim je uslijedilo uručenje Zahvalnica za dosadašnju saradnju, podršku u radu Ministarstva i realizaciji zajedničkih projekata (institucijama i pojedincima):
1. Ministarstvo finansija Vlade TK
2. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona
3. Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona
4. Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona
5. Kantonalni štab Civilne zaštite Tuzla
6. EUPM Ured u Tuzli, gosp. Valentin Neculai
7. Nipex, Tuzla
8. Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica
9. JU Srednja muzička škola Tuzla
10. JU Disciplinski centar za maloljetnike TKa
11. BKC Tuzla
12. SKPC Mejdan Tuzla
13. Hamzudin Sejdić
14. Nedžad Salkić
15. Nermin Salkić
Povodom "22. maja - Dana policije", Odlukom ministra MUP-a TK o dodjeli priznanja, pohvala i nagrada, policijski komesar i ministar unutrašnjih poslova su za postignute rezultate u radu i doprinos u ostvarivanju osnovnih funkcija MUP-a Tuzlanskog kantona u proteklom periodu, novčano nagradili 30 službenika Ministarstva, pismeno je pohvaljeno 79 službenika MUP-a TK, dok je unaprijeđeno 8 službenika policije (dva iz čina policajac u čin stariji policajac, četiri iz čina narednik u stariji narednik, te dva iz čina mlađi inspektor u inspektor).




Tokom svečane manifestacije, posjetioci su imali priliku pogledati i prigodan kulturno-zabavni program, u okviru kojeg su nastupili učenici Srednje Muzičke škole Tuzla (duet Monika Tadić klavir i Jasmina Šehanović violina, duet harmonika Vedad Zulić i Mirza Hadžajlić), glumac Irfan Kasumović i učenica VIII razreda OŠ "Vukovije" koja je osvojila I nagradu na Konkursu za izbor najboljeg literarnog rada u povodu Dana policije.




Veliki broj službenika policije MUP-a TK je, i ove godine, redovnim i oprativnim radom na terenu obilježilo 22. maj, koji se petnaest godina obilježava kao Dan policije TK, odnosno od 1997. god., kada je na prijedlog Vlade Tuzlansko-podrinjskog kantona, Skupština Tuzlansko-podrinjskog kantona donijela Zakon o unutrašnjim poslovima Tuzlansko-podrinjskog kantona.

Danas je, takođe u prostorijama MUP-a TK upriličen prijem za potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebu, gdje se ovom prilikom sastao sa ministrom, v.d. policijskim komesarom i službenicima Jedinice policije za podršku MUP-a TK, kojima je uputio čestitke za iskazanu hrabrost i odanost pozivu policajca, tokom nedavne policijske akcije u Tuzli (kada su dva službenika policije povrijeđena), te svim službenicima uputio iskrene čestitke u povodu Dana policije i poručio da i dalje nastave služiti Ustavu, zakonu, principima djelovanja savremene policije i građanima.