TUZLARIJE - BILTEN TK

18.05.2012.
Vlada TK
6.300.000 KM za ulaganja u oblast vodoprivrede


Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2012. godini. Ukupni prihodi i rashodi, odnosno ulaganja u vodoprivredu Programom za 2012. godinu planirani su u iznosu od 6.300.000 KM.

Prihod sredstava opće i posebnih vodnih naknada koji pripada Kantonu u 2012. godini procijenjen je u iznosu od 4.295.300 KM. Prenesena neutrošena sredstva posebnih vodoprivrednih naknada iz 2011. godine iznose 1.999.838, 32 KM, dok su ostali prihodi planirani u iznosu od 4.861, 68 KM.

Ulaganja sredstava općih i posebnih vodnih naknada planirana su za realiziranje projekata i aktivnosti od značaja za Kanton, te za izgradnju i rekonstrukciju vodnih objekata, kao i za izradu tehničke dokumentacije u dijelu upravljanja vodama za vodne objekte od općinskog značaja.

Raspodjela raspoloživih sredstava za projekte od općinskog značaja izvršena je na osnovu iskazanih prioriteta od strane Općina, dostavljenih na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz analizu ostvarenih prihoda i ulaganja sredstava vodnih naknada u periodu 1999-2011. godine, razvijenosti vodne infrastrukture na području općine, te usaglašavenje raspodjele raspoloživih sredstava po projektima sa odgovornim predstavnicima općina.

Programom su planirani prioritetni projekati koji su u fazi realizacije (ranije započeti), koje sufinansiraju donatori, kreditori ili drugi subjekti, koji postižu najveće efekte na području gdje se realizuju, kao i projekti koji imaju veći stepen vlastitog učešća. Realiziranje projekata predviđenih Programom ulaganja sredstava vodnih naknada vršit će se nakon provedene procedure javne nabavke te za radove, na osnovu rješenja o odobrenju za građenje, u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast.

Inače, prema federalnom Zakonu o vodama, prihodi od opće i posebnih vodnih naknada koji pripadaju Kantonu, koriste se za sufinansiranje izgradnje i održavanja zaštitnih objekata, objekata za odvodnjavanje, objekata za iskorištavanje voda, te objekata za zaštitu voda od zagađivanja, kao i ostale aktivnosti vezane za poslove upravljanja vodama, u skladu sa godišnjim planom i programom kantonalnog ministarstva nadležnog za vode.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK