TUZLARIJE - BILTEN TK

29.04.2008.
Federalna ministrica Alić u radnoj posjeti u TK
Tuzlanski kanton izdvaja najviše za obrazovanje u FBiH


Premijer Tuzlanskog kantona danas se susreo sa federalnom ministricom za obrazovanje i nauku Melihom Alić, koja je boravila u radnoj posjeti Tuzlanskom kantonu.



Kako je u uvodu istakla kantonalna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić cilj ove posjete bio je obilazak obrazovnih institucija u kojima je određene projekte podržalo federalno Ministarstvo za obrazovanje i nauku, i razgovor o budućoj saradnji.

Ministrica Alić je najprije izrazila zadovoljstvo zbog napretka koji je postignut u svim segmentima obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

„Tuzlanski kanton izdvaja najveći procenat iz budžeta za obrazovanje u Federaciji BiH, 46% i to je za svaku pohvalu. Drago nam je da smo i mi u Federalnom ministarstvu iz godine u godinu sve više u poziciji da podržavamo obrazovanje u kantonima. Do sada smo najviše pomagali uslovno rečeno rubnim područjima, tako da je pomoć Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu u ovoj oblasti bila najmanja. Nadam se da će se to mijenjati, a posebno imajući u vidu da nam se sve više otvara prostor i za povlačenje sredstava iz evropskih fondova. Mislim da zajedničkim radom u tom segmentu možemo uraditi mnogo“ istakla je ministrica Alić.

Premijer Mujić se zahvalio na podršci koju federalno Ministarstvo za obrazovanje i nauku pruža institucijama obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

„Naravno da očekujemo da ta pomoć bude veća. Tuzlanski kanton ulaže ogromne napore kako bismo stvorili kvalitetne uslove za rad u školama i na fakultetima. Očekujemo podršku federalnog Ministarstva posebno kada je riječ o velikim projektima kao što je izgradnja novih školskih objekata i kakav će biti stavljanje kasarne Husein-kapetan Gradaščević u funkciju Univerziteta u Tuzli.
Mnogo očekujemo od federalnog Ministarstva i Koordinacije ministara obrazovanja i u smislu ujednačavanja propisa i pedagoških standarda“ istakao je premijer Mujić.

Ministrica Alić je izrazila zadovoljstvo stanjem na terenu i realizacijom projekata koje je pomoglo ovog Ministarstvo, kao što je opremanje multimedijalne sale u Studentskom domu u Tuzli i izgradnja objekta Gimnazije Ismet Mujezinović u Tuzli. Ministrica Alić je obećala i kontinuiranu podršku Likovnoj koloniji koja se već godinama organizuje u Osnovnoj školi u Đurđeviku.

Inače, federalno Ministarstvo za obrazovanje i nauku ove će godine projekte u oblasti obrazovanja u Tuzlanskom kantonu podržati sa oko milion konvertibilnih maraka.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.