TUZLARIJE - BILTEN TK

18.05.2012.
Vlada TK prihvatila
Nacrt Elaborata o organizacionom umrežavanju osnovnog i srednjeg obrazovanja


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Nacrt Elaborata o organizacionom umrežavanju ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona.
Polazeći od činjenice da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno potrebno je osigurati jednake uslove u svim školama, za što je dalje neophodno obezbijediti optimalne uslove za realizaciju svih vidova nastave koje zagovara savremena nauka i potiče pozitivna praksa.



Na području Tuzlanskog kantona radi ukupno 88 osnovnih i 33 srednje škole koje imaju status javnih ustanova, a nastavni proces osnovnog odgoja i obrazovanja realizira se u 131 područnoj školi. U posljednjih nekoliko godina evidentiran je trend smanjivanja broja učenika koji se upisuju u prvi razred osnovne škole, tako da je školske 2010/11. godine broj učenika obuhvaćenim osnovnim odgojem i obrazovanjem je manji za 22.146 učenika u odnosu na školsku 1998/99. godinu. Ako se uzmu u obzir i drugi pokazatelji može se zaključiti da će se trend smanjenja učenika u osnovnim i srednjim školama i dalje nastaviti, navodi se u Elaboratu, te konstatuje da se pri izradi nastavnih planova i programa, sastavljanju obrazaca za godišnje planiranje, vođenje imenika i dnevnika, ne brine dovoljno o postojanju kombinovanih odjeljenja, iako je na području Tuzlanskog kantona u školskoj 2010/11. godini 3.579 učenika ili 17, 45% nastavu pohađalo u kombinovanim odjeljenjima.

Također, pokazatelji govore da su rezultati koji se postižu u nastavi u kombinovanim odjeljenjima obično lošiji od rezultata u čistim odjeljenjima.
Sve navedeno govori u prilog razmišljanju da pomenuti uslovi u područnim školama, najčešće u kombinovanim odjeljenjima sa višestrukim kombinacijama, ne idu u prilog tezi da je učenik najvažnija karika u odgojno-obrazovnom procesu i da se osposobljava za složene uslove naučno – tehnološkog i društvenog progresa.

Ako se sve to ima u vidu, onda činjenica da su nam nerazvijene putne komunikacije koje otežavaju organizaciju prevoza učenika, kao i problem nedostatka finansijskih sredstava, te intencija da svaka sredina ima svoju školu ne može biti kontraargument koji će opravdati sve manjkavosti kvaliteta, odnosno sve činjenice koje nisu u korist obrazovanja po mjeri učenika.

Također, organizacionim umrežavanjem 18 osnovnih škola izgubile bi pravni subjektivitet, a sa radom bi prestalo 27 područnih škola. U područnim školama bi došlo do reorganizacije nastavnog procesa, jer bi se nastava organizirala do IV, a ne V razreda. Prijedlogom mjera, spajanjem osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli, osnovala bi se i JU Muzička škola. Pet srednjih škole izgubile bi pravni subjektivitet, odnosno dvije srednje škole pripojila bi se drugoj, a od tri srednje škole formirale bi se jedna (novi pravni subjekt).

Nakon realizacije organizacionog umrežavanja osnovnih i srednjih škola, moći će se utvrditi preciznija analiza potreba za angažovanjem zaposlenika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, odnosno zapošljavanja zaposlenika na neodređeno radno vrijeme, bez bojazni da će za zaposlenicima koji zasnuju radni odnos na neodređeno radno prestati potreba.
Obzirom da bi umrežavanje škola došlo i do pojave viška uposlenik radnika u školama, Elaboratom su predviđeni modaliteti zbrinjavanja ovih kadrova, a u cilju efikasnijeg zbrinjavanja, bit će potrebno redefinisati Program zbrinjavanja zaposlenika za čijim je radom prestala potreba u ustanovama i osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja.
Organizaciono umrežavanje bi imalo i određene finansijske efekte. Na godišnjem nivou uštede bi iznosile oko 4.300.000 KM, čime bi se stvorili preduslovi za značajnija kapitalna investiranja u ustanove odgoja i obrazovanja. Predloženim mjerama stvorit će se uslovi i za izmjenu i dopunu Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje u pogledu smanjenja broja učenika u kombinovanim odjeljenjima, što će dodatno poboljšati odgojno – obrazovni proces.
Nacrt Elaborata će biti dostavljen svim načelnicima općina na području Tuzlanskog kantona, svim osnovnim i srednjim školama, predstavnicima sindikata osnovnih i srednjih škola na izjašnjenje, nakon čega će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Vladi Tuzlanskog kantona dostaviti Prijedlog Elaborata.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK