TUZLARIJE - BILTEN TK

15.05.2012.
Dvije decenije odbrane Tuzle
Gutić: Uloga policije bila je časna i patriotska


Uz prisustvo članova političkog života grada i kantona, članova prodica onih koji su na putu za slobodu izgubili svoje živote kao i boraca ovoga grada u Kinu Kaleidoskop održana je svečana akademija u povodu obilježavanja 20 godina odbrane Tuzle od napada paravojnih jedinica takozvane Vojske Srpske Republike i strane vojne sile Vojske Savezne Republike Jugoslavije.



Na historijsku bitku za život grada, ali i Bosne i hercegovine prisutne je podsjetio trenutni ministar MUP-a TK Bego Gutić.

„Uloga policije bila je časna i patriotska, jer nije česta situacija da se neprijatelju prvo suprotstave jedinice policije, a potom armije. Zato ne čudi što je 15. maj 1992. godine bio prekretnica u odbrani zemlje, kazao je Gutić.


Rade Golić


Rade Golić, pripadnik Manevarske čete Stanice javne bezbjednosti 1992.godine, još jednom je ukazao na činjenicu da nikakav napad na kasarnu i vojnike koji su trebali mirno napustiti naš grad nije bio planiran.

„Nakon što se napad desio pripadnici MUP-a su na vatru odgovorili vatrom i tako pokazali odlučnost da brane svoje i živote svojih sugrađana, podcrtao je Golić.

I Niko Jurić, komandir II Manevarske čete Stanice javne bezbjednosti 1992.godine, je poput Golića, ponovio činjenicu da je Tuzla lako mogla doživjeti sudbinu brojnih bh. gradova koji su proljeće 1992.godine upamtili po krvi i stradanju.

„Tuzla razumije bol svake majke, ali diže glas protiv agresivnih kampanja medija sa druge strane Drine koji propagandnim izvještavanjem o ovom danu skrivaju istinu i štite istinske krivce za dešavanja na Brčanskoj Malti, kazao je u svom obraćanju načelnik Jasmin Imamović.

B. K.