TUZLARIJE - BILTEN TK

14.05.2012.
Ostale Odluke vlade donesene na 41.redovnoj sjednici
70.000 KM za ˝Aidu˝


- Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli stana u vlasništvo Pirić Narcisu, ratnom vojnom invalidu II grupe sa 100% vojnog invaliditeta iz opštine Tuzla. Postupajući u skladu sa zakonskom odredbom kao i propisom kojim je regulisana navedena materija, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona imenovao je Komisiju za razmatranje zahtjeva za dodjelu stana u vlasništvo. Komisiju su sačinjavali po jedan predstavnik Saveza organizacija porodica šehida - poginulih boraca i Saveza ratnih vojnih invalida, te tri predstavnika Ministarstva. Shodno odredbama Pravilnika, Komisija je provela postupak i utvrdila da je rješenjem, Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, stan dodijeljen Pirić Narcisu, na korištenje bez naknade, te da imenovani ispunjava i ostale uslove za dodjelu stana u vlasništvo.

-Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli koncesije Privrednom društvu „Plantrans Dijabaz“ d.o.o. Banovići za istraživanje i eksploataciju kamena dijabaza na lokalitetu „Ribnica“ u općini Banovići. Koncesija je dodijeljena na period od 20 godina, a jednokratna koncesiona naknada za koncesioni period iznosi 135.000, 00 KM i bit će plaćena u tri jednake rate. Tekuća koncesiona naknada iznosi 0, 75 KM/m3 čvrste mase kamena dijabaza.

-Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o kooptiranju dva člana Komisije za koncesije. U Komisiju za koncesije Tuzlanskog kantona, u predmetu dodjele koncesije putem Javnog poziva za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države za voćarsku proizvodnju (zasnivanje rasadničke proizvodnje i zasnivanje višegodišnjih voćnjaka) i ratarsku proizvodnju, u ukupnoj površini 38, 8817 ha, na lokaciji Špionica Gornja i Cerik, općina Srebrenik, kooptiraju se Salihbašić Ramiz, dipl.pravnik, i Nurikić Zijo, dipl.ing.geod., obojica iz Srebrenika.

-Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli koncesije privrednom društvu Farma „Spreča“ d.o.o. Sarajevo, podružnica Kalesija, Donje Vukovije, za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, za ratarsku proizvodnju, na lokaciji Gornje Dubrave, općina Živinice, dodijeljuje se na period od 20 godina. Jednokratna koncesiona naknada za koncesioni period iznosi 20.000, 00 KM, a tekuća koncesiona naknada iznosi 165, 00 KM/ha godišnje, odnosno 25.657, 50 KM godišnje za cjelokupnu površinu dodijeljenog zemljišta. Jednokratna koncesiona naknada će biti uplaćena prije potpisivanja Ugovora.

-Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli koncesije Tenis klubu „Srebrenik“ iz Srebrenika za izgradnju i korištenje tri teniska terena na području općine Srebrenik. Koncesija se dodjeljuje na period od 15 godina. Jednokratna koncesiona naknada za koncesioni period iznosi 1.700, 00 KM, a tekuća koncesiona naknada iznosi 1% ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini, odnosno minimalno100, 00 KM/godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o određivanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2012. godinu. U skladu sa ovom Odlukom, Vlada će u ovoj godini podržati održavanje Gradačačkog sajma (sajam šljive i prehrambene industrije), Sajma jagodastog voća Čelić, Sajma poduzetništva „SAPO“ Gračanica, Sajma turizma, lova i ribolova Lukavac, Međunarodnog sajma energije, industrije i rudarstva Tuzla, te ostale manifestacije koje će biti podržane nižim iznosima sredstava.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnosti za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme jednog državnog službenika i jednog namještenika u Općinskom sudu u Gračanici i jednog državnog službenika u Općinskom sudu u Živinicama.

-Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Izvještaj o radu nadzornih odbora privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom za period 01.01.-31.12.2011. godine, kao i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2011. godinu.

-Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila tekst Inicijative Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona za izmjene i dopune propisa donesenih od strane Federacije Bosne i Hercegovine, te Tekst uputila nadležnim federalnim organima na dalje razmatranje i odlučivanje.

-Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2011. godinu i Izvještaj o radu i poslovanju Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona za 2011. godinu. Također, usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.01. – 31.12.2011. godine i Izvještaj o utrošku tekuće rezerve Budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.01. – 31.12.2011. godine.

Vlada je donijela i Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2012. godinu, Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uslova i kriterija za imenovanja u Regulirane organe, Odluku o pristupanju dodjeli koncesije i određivanju koncesora povodom samoinicijativne ponude JP „Vodovod i kanalizacija“ Gračanica, te Odluku o odobravanju sredstava parlamentarnim grupama, koalicijama i nezavisnim poslanicima koji participiraju u Skupštini Tuzlanskog kantona. Također, donesene su i Odluka o raspisivanju i utvrđivanju teksta za nominiranje kandidata za upražnjenu poziciju predsjednika i članova Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona Tuzla, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Kantonalnog štaba civilne zaštite i Rješenje o izmjenama i dopunama Rješenja o postavljenju komandanta, načelnika i članova Kantonalnog štaba civilne zaštite. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Vlada je donijela i Pravilnik o uslovima i kriterijima za izbor i imenovanje i načinu rada školskog odbora osnovnih škola kao javnih ustanova.

-Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na prijem jednog dražavnog službenika u Ministarstvu za boračka pitanja, kao i jednog namještenika na određeno vrijeme u Službi Skupštine Tuzlanskog kantona.

-Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o izmjenama Plana rada i finansijskog plana Direkcije cesta Tuzla za 2012. godinu.

-Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Zaključak kojim je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zadužena da u saradnji sa Uredom za zakonodavstvo sagleda osnov i mogućnosti, te sašini prijedlog inicijative da se u Zakonu o inspekcijama Federacije BiH propiše mogućnost da kantonalni inspekcijski organi mogu kontrolisati primjenu federalnih propisa na kantonima, izuzev onih propisa koje će isključivo kontrolisati federalna inspekcija.

-Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona o odobravanju 70.000, 00 KM privrednom društvu Fabrika obuće „Aida“, kao pomoć u postizanju ekonomske samoodrživosti, poticaju izvoza, održavanje postrojenja i pripreme za restrukturiranje, a na osnovu usvojenog Programa ekonomsko – finansijske rekonstrukcije Fabrike obuće „Aida“. Finansijska pomoć je potrebna radi uspostavljanja proizvodnje, koja je zbog nedostatka posla imala duži prekid.

Iz razloga što je privremenim školskim odborima osnovnih i srednjih škola istekao mandat Vlada Tuzlanskog kantona je danas imenovala privremene školske odbore osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Da bi škole imale funkciju upravljanja do okončanja već raspisane procedure imenovanja školskih odbora bilo je neophodno imenovati privremene školske odbore.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je tekst Mišljenja o nacrtu Zakona o šumarstvu, predloženog od strane zastupnika Slaviše Šućura i Envera Mujale, te ovlastila Premijera Tuzlanskog kantona da u ime Vlade Kantona potpiše tekst Mišljenja.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK