TUZLARIJE - BILTEN TK

10.05.2012.
Predstavnici Crvenog krsta posjetili premijera Tuzlanskog kantona


Povodom obilježavanja 08. maja – Svjetskog dana Crvenog krsta/križa, predstavnici Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona posjetili su danas premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.



Današnji sastanak bio je prilika da se još jednom ukaže na značaj i ulogu Crvenog krsta u zajednici, kao i na aktivnosti koje ova organizacija svakodnevno provodi u cilju pružanja pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija. Kako je istaknuto, oko 9.000 socijalno ugroženih građana koristi neku od usluga koje ova organizacija pruža, a animacija oko 5.000 dobrovoljnih davalaca krvi je jedna od najznačajnijih aktivnosti Crvenog krsta u Tuzlanskom kantonu.

Posebna zahvalnost danas je upućena volonterima, koji čine najveću snagu Crvenog krsta u svijetu. Volonterski rad predstavlja jedan od osnovnih principa Crvenog krsta i zahvaljujući tom principu Crveni krst je ove zime, za vrijeme trajanja elementarne nepogode, jedini došao u određena naselja i tamošnjim stanovnicima uručio potrebne nemjernice i pružio neophodnu pomoć, istakla je danas sekretar Crvenog krsta Tuzlanskog kantona Jadranka Duraković.

Tema današnjeg razgovora bilo je i finansiranje aktivnosti Crvenog krsta, te je tim povodom istaknuto da je Crveni krst/križ Tuzlanskog kantona jedna od rijetkih organizacija koja se ne finansira isključivo iz budžetskih sredstava lokalnih zajendica, nego određeni dio svojih prihoda ostvaruje na osnovu odobrenih projekata iz fondova Europske unije.

Uz čestitke za Međunarodni dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je uputio riječi zahvalnosti i podrške svim aktivistima Crvenog krsta za ogroman doprinos koji svakodnevno daju pomažući pomoć onima kojima je ta pomoć najpotrebnija. „Vlada Tuzlanskog kantona izuzetno cijeni sve aktivnosti Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, te će u narednom periodu nastojati, u skladu sa mogućnostima, još snažnije podržati realzaciju aktivnosti ove humane organizacije“, istakao je Čaušević.

Današnjem sastanku osim premijera Čauševića i gospođe Duraković, u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Nađa Avdibašić Vukadinović, ministrica zdravstva Nada Pavlović Čalić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Sead Hasić, a u ime Crvenog krsta/križa sastanku su prisustvovali Merima Sarajlić, Tanja Bijedić, i Osman Topčagić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK