TUZLARIJE - BILTEN TK

10.05.2012.
Usvojena Informaciju o stanju u oblasti cestovnog prijevoza
Veća kontrola ispravnosti i opremljenosti autobusa
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju u oblasti cestovnog prijevoza s aspekta nelegalnog prijevoza putnika sa prijedlogom mjera i Operativni plan mjera za suzbijanje nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području našeg kantona. Prema evidenciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, na području Tuzlanskog kantona u 2011. godini je registrovan ukupno 61 prijevoznik sa ukupno 523 autobusa, od čega je 45 prijevoznika u linijskom i 16 prijevoznika u vanlinijskom i ugovorenom prijevozu putnika.

Prema Planu i programu rada Ministarstva, početkom 2012. godine planira se početi sa postupkom usklađivanja redova vožnji, tako da će svi prijevoznici koji budu zainteresovani moći iskoristiti mogućnost i prijaviti se na usklađivanje.
Takođe, Ministarstvo je u proteklom periodu došlo do određenih indicija i zaključka, da se određen broj vozila na tehničkim pregledima ne pregledaju u skladu sa propisanom procedurom. Posebno je bilo indikativno da autobusi stari između 25 i 35 godina, dobiju Potvrdu o ispravnosti i opremljenosti sa tehničkog pregleda za realicije do 500 i preko 500 km. Polazeći od pretpostavke da autobusi toliko stari teško mogu ispunjavati uslove i standarde po pitanju udobnosti, komfora, bezbijednosti, tehničke ispravnosti/neispravnosti i opšteg stanja i izgleda autobusa, Ministarstvo je odlučilo izvršiti dodatnu provjeru izdatih Potvrda sa tehničkih pregleda.

Metodom slučajnog uzorka na provjeru je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove proslijeđeno 17 (sedamnaest) Potvrda o ispravnosti i opremljenosti, sa ciljem da se utvrdi da li autobusi zaista ispunjavaju potrebne uslove. Provjerom je utvrđeno da 6 autobusa ne ispunjavaju potrebne uslove za vožnju do 500 i preko 500 (km), te su u skladu sa utvrđenim rezultatima od strane inspekcije cestovnog saobraćaja poduzete odgovarajuće mjere, a od strane Ministartva je još jednom tražena izmjena zakonske legislative vezane za starosnu dob autobusa odnosno izmjena Pravilnika o tehničko - eksploatacionim uslovima za vozila kojima se obavljaju pojedine vrste prijevoza.

Na području Tuzlanskog kantona u 2011 godini, prema evidencijama ministarstva, registovano je ukupno 355 taksi prijevoznika sa 447 taksi vozila. Najveći broj prijevoznika je registrovan na području općine Tuzla, i to 211 taksi prijevoznik sa 320 taksi vozila sa potrebnom dokumentacijom. U oblasti taksi prijevoza uposleno je oko 500 ljudi i ovaj vid saobraćaja zauzima značajno mjesto u oblasti prijevoza putnika.

Prema analizama sačinjenim u Ministarstvu najveći problemi u funkcionisanju javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika i taksi prijevozu na području TK-a su neuredno održavanje odnosno neodržavanje polazaka na kantonalnim linijama, (ne)namjerna kašnjenja i saobraćanje autobusa ispred drugog registrovanog polaska, zaustavljanje autobusa na autobuskim stajalištima koja nisu registrovana u kantonalnom redu vožnje radi prijema i ispuštanja putnika, tehnička ispravnost autobusa kojima se vrši prijevoz putnika naročito kod autobusa koji saobraćaju na realcijama do 500 i preko 500 kilometara, te neurednost autobusa, neadekvatna temperatura u unutrašnjosti autobusa, neljubazno i neprofesionalno vozno osoblje i dr.

U oblasti taksi prijevoza najveći problemi su rad neregistrovanih taksi prijevoznika u oblasti taksi prijevoza, rad registrovanih taksi prijevoznika sa drugih općina na području općine Tuzla, vršenje linijskog prijevoza putnika od strane legalnih i nelegalnih taksista korištenjem autobuskih stajališta kao taksi štandova čime onemogućavaju pristajanje autobusa u autobuska stajališta i smanjuju nivo bezbjednost putnika, te rad taksi prijevoznika bez uključenog taksimetra i bez izdavanja računa – odnosno rad po znatno nižim cijenama, a što je u suprotnosti sa zakonskom regulativom koja tretira ovu oblast.

S ciljem prevazilaženja dugogodišnjih problema u oblasti prijevoza, Ministarstvo je u Informaciji navelo i niz mjera i aktivnosti, kao i nosioce tih aktivnosti.
Vlada je takodjer Zaključkom zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona da, svako iz svoje nadležnosti, poduzmu mjere sa ciljem suzbijanja nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK