TUZLARIJE - BILTEN TK

09.05.2012.
U povodu 9. Maja
Položeno cvijeće na Slanoj Banji


Dan pobjede nad fašizmom, Dan Zlatnih ljiljana i Dan Evrope u Tuzli su danas obilježeni na Slanoj Banji. Delegacije Skupštine Tuzlanskog kantona, Vlade Tuzlanskog kantona, Općinskog vijeća Tuzle, predstavnici udruženja i organizacija koje okupljaju antifašiste i drugi, položili su cvijeće na spomen obilježjima te odali dužno poštovanje.







Nakon polaganja cvijeća, kako vojnim tako i civilnim žrtvama fašista i nacionalista, prisutnima se obratio Risto Milićević koji je govorio u ime članova Saveza antifašista i Udruženja boraca NOR-a.
U svom govoru prisutne je podsjetio na 9. maj 1945. kada je pobijeđen Hitlerov fašizam, na okončanje 2. Svjetskog rata, život u Jugoslaviji i raspad Jugoslavije.


Obraćanje Riste Milićevića


Risto Milićević je rekao staru japansku poslovicu „čamac tone zbog vode koja ulazi iznutra, a ne spolja“ poredeći je sa situacijom u sada bivšoj Jugoslaviji i naglašavajući značaj borbe sa unutrašnjim neprijateljem i problemima u vezi jačanja fašističkih i nacionalističkih pokreta, organizacija koje okupljaju četnike, ustaše, i neke druge negativne pojave. Dotakao se i Dejtonskog sporazuma za kojeg kaže da je imao samo jednu dobru stranu a to je zaustavljanje rata, sve ostalo je bilo na štetu Bosne i Hercegovine i naroda koji u njoj žive.


Alen sin Zlatnog ljiljana Fikreta Salihovića


U ime Zlatnih ljiljana obratio se Alen Salihović, sin Zlatnog ljiljana Fikreta Salihovića koji je život izgubio braneći Bosnu i Hercegovinu. Alen Salihović je sa žalošću konstatovao da na Slanoj Banji danas nije bilo mladog svijeta, da su mnogi dali svoje života a sada se izjednačava žrtva i agresor, ne samo od strane stranih zemalja nego i od naše države.


Načelnik Jasmin Imamović


Na kraju se obratio i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović pozdravljajući sve prisutne i čestitajući ove značajne datume. Kazao je da na veliku žalost svih antifašista, 9. maja 1945. fašizam nije definitivno pobijeđen, javio se devedesetih godina prošloga vijeka kroz Slobodana Miloševića i njegove pristaše. Zbog toga antifašisti moraju uvijek biti budni i spremni da se antifašizmom bore protiv fašizma, a antinacionalizmom protiv nacionalizma, smatra Imamović. Istakao je Tuzlu kao svijetli primjer mogućeg života ljudi različitih vjera i nacija.



U povodu ovih značajnih datuma u Tuzli je planiran niz aktivnosti koje će biti realizovane u toku dana.

S.M.