TUZLARIJE - BILTEN TK

23.05.2012.
Raspodjela dopunskih oznaka za taksi vozila
Najveći broj taksi prijevoznika registrovan na području općine Tuzla


U prostorijama Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK sa ciljem da se građani - korisnici usluga taksi prijevoza na području Tuzlanskog kantona informišu o početku raspodjele dopunskih oznaka za taksi vozila u 2012. godini, danas je održana konferencija za štampu.



Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK kontinuirano od 2001. godine vrši izdavanje Licenci za obavljanje javnog prijevoza u unutrašnjem cestovnom prometu, a od 2003. godine i dopunskih taksi oznaka.

Propisi koji uređuju oblast prijevoza robe i putnika, pa prema tome i taksi prijevoz su: Zakon o cestovnom prijevozu Federacije BiH (“Sl.novine FBiH”, broj 28/06), Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH (“Sl. novine FBiH”, broj 02/10), Pravilnik o Licenci za obavljanje javnog prijevoza u unutarnjem cestovnom prometu (“Sl. novine FBiH” broj 65/06, 18/08 i 56/10), Pravilnik o tehničko - eksploatacionim uslovima za vozila kojim se obavljaju pojedine vrste prijevoza ( „Službene novine FBiH“, broj: 51/06, 56/10, 79/11 ), te još čitav niz Pravilnika koji svaki iz svoje oblasti na bliži način uređuje pojedine segmente iz oblasti saobraćaja.

Takođe, na prijedlog Ministarstva trgovine turizma i saobraćaja TK, u skladu sa obavezama iz gore navedenog Federalnog Zakona, a sa ciljem otklanjanja pravne praznine nastale nakon donošenje Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, sprečavanja nelegalnog rada u oblasti prijevoza, preciziranja i razgraničenja nadležnosti između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva trgovine turizma i saobraćaja TK i općina na području TK, Skupština Tuzlanskog kantona je na sjednici od 30.11.2011. godine donijela Zakon o cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona („Službene novine TK“, broj: 15/11).

Usvajanjem Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH (“Sl.novine FBiH”, broj 02/10) kao i donošenjem Zakona o cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona na kvalitetniji način je regulisana oblast funkcionisanja svih vidova prijevoza i znatno rigoroznije su sankcije za lica koja nelegalno vrše prijevoz bilo da se radi o prijevozu putnika ili tereta.

Takođe, je omogućeno da se na operativniji način obavlja kontrola od strane inspektora cestovnog saobraćaja odnosno znatno su veća ovlaštenja inspektorima prilikom inspekcijskog nadzora a kaznena politika je znatno rigoroznija odnosno kazne su znatno veće nego ranije.

Još jedna od bitnih odredbi navedenog Zakona je i mogućnost kontrolisanja lica koja se bave taksi prijevozom od strane pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova - uniformisanih policaja, čime se u znatnoj mjeri utiče na efikasnosti kontrole nelegalnih prijevoznika u oblasti taksi prijevoza, odnosno očekujemo da će dosljednom primjenom provedbenih propisa nelegalan rad u oblasti taksi prijevoza biti eliminisan odnosno sveden na najmanju moguću mjeru.

U skladu sa Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije BiH kao i Zakonom o cestovnom prijevozu na području TK, Ministarstvo je za taksi prijevoznike koji posjeduju Licencu za TAXI prijevoz i ostalu potrebnu dokumentaciju pristupilo izradi i izdavanju dopunskih oznaka za taksi vozila na području TK za 2012. godinu.

Potrebna dokumentacija za izdavanje dopunske taksi oznake za 2012. godinu je slijedeća:

1. Zahtjev za izdavanje dopunske taksi oznake
2. Licenca za vozilo kojim se obavlja taksi prijevoza (kopija),
3. Iskaznica za vozača motornog vozila (kopija),
4. Riješenje o ispunjavanju tehničko - eksploatacionih uslova (kopija),
5. Riješenje o taksi štandu za tekuću 2012. godinu izdato od strane nadležnog općinskog organa (kopija),
6. Uvjerenje o izmirenim javnim prhodima (original ili ovjerena kopija),
7. Uplata takse u iznosu od 30, 00 KM (po jednom vozilu) na budžet TK-a, vrsta prihoda: 722121, račun primaoca 1321000256000080,

Na području Tuzlanskog kantona u 2011. godini, prema evidencijama Ministarstva, registovano je 355 taksi prijevoznika sa 447 taksi vozila.

Najveći broj taksi prijevoznika je registrovan na području općine Tuzla i to 211 taksi prijevoznika sa 320 taksi vozila sa potrebnom dokumentacijom, koja su organizovana u 35 pravnih lica sa 142 taksi vozila i 178 vozila kojima taksi prijevoz obavljaju fizička lica. Na svim ostalim općinama je raspoređeno 127 taksi vozila.

U oblasti taksi prijevoza uposleno je cca 500 ljudi i ovaj vid saobraćaja zauzima značajno mjesto u oblasti prijevoza putnika.

U sledećoj tabeli prikazan je broj legalnih taksi prijevoznika po općinama u zadnjih pet godina koji su ispunili sve zakonske obaveze za obavljanje taksi prijevoza i koji su dobili Rješenje o dodjeli dopunske taksi oznake.



Iz tabele je vidljivo da se broj registrovanih taksi prijevoznika iz godine u godinu povećava, odnosno da se smanjuje broj neregistrovanih taksi prijevoznika. Za proteklih pet godina broj taksi prijevoznika na Kantonu se povećao za 60 %. Najveći trend rasta imaju općine Tuzla, Kalesija i Lukavac. Pored općine Tuzla za koju bi se i moglo naći kakvo - takvo opravdanje, povećanje broja taksi prijevoznika imaju i općine koje gravitiraju općini Tuzla, a to su Kalesija i Lukavac čiji taksi prijevoznici dobar dio prijevoza ostvaruju na općini Tuzla.

Veliki problem s kojim su se taksi prijevoznici suočavali u prethodnom periodu je neredovno izmirivanje zakonom propisanih obaveza (porezi, penziono osiguranje, zdravstveno osiguranje) što je za rezultat imalo da isti rade bez odgovarajuće zakonom propisane dokumentacije od Ministarstva ( Licenca za obavljanje taksi djelatnosti, Rješenje o dodjeli dopunske taksi oznake i dr.).

Dosljednom i permanentnom aktivnošću Ministarstva, u saradnji sa taksi prijevoznicima, došlo je do „legalizovanja“ registrovanih taksi prijevoznika odnosno do povećanja broja legalnih taksi prijevoznika, tako da je ovaj problem u najvećoj mjeri eliminisan, što se vidi i iz ranije tabele.

Distribucija Rješenja o dodjeli dopunskih taksi oznaka za 2012. godinu vršiti će se u Ministarstvu trgovine turizma i saobraćaja TK-a, a lijepljenje odnosno postavljanje istih na vozila vršiti će se na parkingu ispred Ministarstva uz prisustvo ovlaštene osobe Ministarstva, kako bi se spriječila eventualna zloupotreba naljepnice i kako bi naljepnice bile jednoobrazno postavljenje na svim taksi vozilima.

Krajnji rok za distribuciju dopunskih oznaka za 2012. godinu je 22.06.2012 godine (petak).

Nakon navedenog roka inspektori za cestovni saobraćaj odnosno pripadnici uniformisane policije će podnositi prekršajne naloge odnosno zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka za taksi prijevoznike koji nisu na propisani način označeni dopunskom taksi oznakom.

Propisana visina novčane kazna za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu za pravna lica se kreće u rasponu od 3.000, 00 do 15.000, 00 KM, odnosno za odgovorno lice u pravnom licu od 500, 00 do 1.000, 00 KM.
Propisana visina novčane kazna za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu za fizička lica se kreće u rasponu od 500, 00 do 1.500, 00 KM.
Dopunske oznake za taksi prijevoz postavljaju se na desnoj strani prednjeg vjetrobranskog stakla i lijevoj strani zadnjeg vjetrobranskog stakla sa unutrašnje strane vozila.
Svaka općina na području TK koja ima organizovan taksi prevoz dobiti će dopunske oznake različite boje kako bi se spriječio protivzakoniti rad taksista sa jedne općine na teritoriji druge općine.
Ovaj problem je naročito izražen na području općine Tuzla gdje taksisti sa drugih općina dolaze da rade na teritoriji općine Tuzla.

Sadržaj dopunske oznake je: Tuzlanski kanton - Ministarstvo trgovine turizma i saobraćaja - odjeljenje saobraćaja, naziv općine u kojoj je registrovan taksi prijevoznik, taksi stajalište broj (koji izdaje općina), evidencioni broj (broj Licence koju izdaje Ministarstvo), grb TK i godina za koju važi dopunska oznaka (2012.god.).
Pozitivni efekti koje Ministarstvo očekuje uvođenjem dopunskih oznaka za taksi vozila:

1. Taksi vozilo obilježeno dopunskom oznakom znači da posjeduje važeću Licencu za obavljanje TAXI prijevoza,
2. Vozači koji upravljaju taksi vozilom su profesionalni vozači koji posjeduju iskaznicu izdatu od ministarstva, prijavljeni su u PIO-u i ZZO i isti uredno izmiruju obaveze po osnovu javnih prihoda,
3. Brže i jednostavnije prepoznavanje legalnih taksista i olakšan rad inspekciji cestovnog prometa i pripadnicima uniformisane policije prilikom kontrole taksi vozila na Kantonu,
4. Građani će moći prilikom korištenja usluga taksi prijevoza lakše uočiti i raspoznati legalne taksi prijevoznike od nelegalnih,
5. Pripadnici MUP-a TK moći će lakše i brže prepoznavati legalne taksi prijevoznike i u skladu sa tim poduzimati zakonom predviđene mjere,

6. Internoj taksi kontroli biti će lakše prepoznavanje legalnih od nelegalnih taksi vozila,
7. Razlikovanje taksi vozila po općinama Tuzlanskog kantona zbog različitih boja za dopunske taksi oznake po općinama Kantona, čime će se onemogućiti taksistima sa teritorija jedne općine da rade na teritoriji druge općine, a što je trenutno prisutno naročito u gradu Tuzli.
Sa ciljem eliminisanja mogućnosti da dođe do falsifikovanja dopunskih taksi oznaka u 2012. godini, ministarstvo je prilikom naručivanja izrade dopunskih oznaka tražilo da se pojača stepen zaštite prilikom izrade samih dopunskih oznaka, sa ciljem da se dopunske taksi oznake mogu teže falsifikovati.

Osnovne karakteristike dopunskih taksi oznaka :
1. Dopunske taksi oznake su elipsastog oblika veličine 18, 00 cm x 12, 00 cm,
2. Štampa naljepnice je u orginalu s obje strane ( lice i naličje je isto sa zaštitom). Ovakav način izrade nije lako oponašati,
3. Boje su postojane i ne blijede na suncu, svako falsifikovanje bi se vrlo brzo primjetilo,
4. Natpis “TUZLANSKI KANTON” (pisan velikim štampanim slovim ) je toniran sa lijeva na desno od zelene do plave boje. Takvo toniranje nije moguće oponašati na klasičnoj sito - štampi ili sličnim klasičnim načinima štampe,
5. Ispod natpisa pod tačkom 4. “TUZLANSKI KANTON”, nalazi se natpis “MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I SAOBRAĆAJA - ODJELJENJE SAOBRAĆAJA “ koji je također pisan velikom slovima, ali dosta manjih dimenzija od natpisa pod brojem 4.,
6. Taxi naljepnice imaju bijelu podlogu oko naziva općine, broja taxi stajališta, evidencionog broja i oko godine izdavanja, dok je cijeli raster odnosno cijela pozadina ispisana sa tekstom TAXI u velikom broju,
7. Na rubu naljepnice sa lijevaa na desno četri puta je ispisan natpis “MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I SAOBRAĆAJA - ODJELJENJE SAOBRAĆAJA“ počinjući od gornjeg ruba,
8. Boja pozadine naljepnica za sve općine je izmjenjen u odnosu na prošlu godinu i različita je za sve općine na području Tuzlanskog kantona.
Ministarstvo još jednom sugeriše i ujedno upozorava građane TK-a da u slučaju korištenja taksi prijevoza obavezno vode računa da li se na taksi vozilu nalaze važeće dopunske oznake, odnosno da koriste usluge taksi vozila, koji su na propisan način obilježeni dopunskom taksi oznakom za 2012. godinu.



Pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović, dipl.ing.saob.