TUZLARIJE - BILTEN TK

30.05.2012.
Predstavnici Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” u posjeti Ministarstvu obrazovanja

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona danas je upriličen sastanak sa predstavnicima Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva, koje je predvodio gospodin Umit Avci.



Gosti su domaćine upoznali sa projektom uvođenja turskog jezika kao drugog izbornog jezika u nastavu u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona, te izrazili želju da se i naš kanton uključi u njegovu realizaciju.

Turski kulturni centar “Yunus Emri” osnovan je 2007. godine kao prva filijala u Sarajevu, zatim su uslijedila otvaranja filijala u Fojnici, Mostaru i Banjaluci. Trenutno imaju više od tri stotine polaznika kursa turskog jezika u Sarajevu i dvije stotine u Fojnici. U dosadašnjem radu potpisali su sporazume sa tri kantona: Hercegovačko-neretvanskim, Zeničko-dobojskim i Bosansko-podrinjskim, u kojima više od hiljadu djece uči turski kao drugi izborni jezik. Također, potpisani su i protokoli, tako da svaka škola koja učestvuje u projektu ima bratsku školu u Turskoj. Na taj način, uspostavlja se saradnja koja dalje omogućava i nastavak školovanja, kao i studiranja u Turskoj, koje je za studente iz naše zemlje besplatno, te zapošljavanja nakon diplomiranja, u Turskoj ili u BiH.

Uz uvođenje turskog jezika kao drugog izbornog jezika u nastavu, Turski kulturni centar školama obezbjeđuje udžbenike, nastavni kadar, laptop, projektor i sve što je potrebno za izvođenje nastave.

Pomoćnik ministrice Zlatko Dukić je istakao da Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona u cjelini podržava sve aktivnosti i progresivne ideje u oblasti obrazovanja, te obećao podršku Ministarstva u realizaciji planova i budućih aktivnosti u okviru poredloženog projekta.



Priredio(la): MONKS TK