TUZLARIJE - BILTEN TK

03.06.2012.
Ostale Odluke Vlade TK donesene na 43. redovnoj sjednici


Na 43. redovnoj sjednici Vlade TK, vjerovatno posljednjoj u dosadašnjem sastavu, donesen je i niz odluka koje se svrstavaju u "ostale", manje su značajne ali ne znači i da su nezanimljive.

-Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 20.000, 00 KM, privrednom društvu „Tuzlanski sajam“ d.o.o. na ime bespovratne finansijske pomoći u organizaciji Međunarodnog sajma energija, industrija, rudarstvo, koji će se u Tuzli održati od 5. do 8. juna 2012. godine. Međunarodni sajam energija, industrija, rudarstvo je konceptualno zasnovan na predispozicijama ovog regiona i prilagođen je njegovoj industrijsko – energetskoj tradiciji, potencijalu i budućem razvoju, te je kao takav od interesa za Tuzlanski kanton.

-Vlada Tuzlanskog kantona donijela je tri odluke o usmjeravanju neplanirane donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2012. godinu. Općina Kladanj je za sufinansiranje stručnog osposobljavanja pripravnika za rad u oblasti obrazovanja JU OŠ „Kladanj“ Kladanj donirala 1.350, 00 KM. Za sufinansiranje projekata „Sportom do zdravlja“ i „Sportski susreti učenika osnovnih škola i učenika oštećenog sluha“, D.D. BH Telecom Sarajevo je JU OŠ „Stjepan Polje“ Gračanica i JU „Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, dodijelio po 800, 00 KM.

-Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za raspisivanje Oglasa i prijem zaposlenika sa srednjom stručnom spremom na radno mjesto „Referent za studentska pitanja“ na Univerzitetu u Tuzli jer će radno mjesto ostati upražnjeno zbog odlaska trenutnog zaposlenika u penziju.

-Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju prenosa 110.000, 00 KM Udruzenju za razvoj NERDA.Sredstva će biti prenesena u svrhu jačanja Garantnog fonda za područje regije Sjeveroistočne Bosne.

-Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o raspisivanju javnog oglasa i utvrđivanju teksta javnog oglasa radi popunjavanja upražnjene pozicije predsjednika, odnosno članova Upravnog odbora Javne ustanove Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona u Tuzli.

-Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona. Izmjene i dopune su predložene kako bi se izbjegle nedoumice i slobodna interpretacija uslova za vršenje poslova, a koji se odnose na prethodno radno iskustvo. Također, Vlada je dala i saglasnost za pokretanje postupka raspisivanja Javnog konkursa za popunu tri radna mjesta. Naime, radi se o pozicijama u Ministarstvu razvoja i poduzetništva koje su ostale upražnjene zbog smrti uposlenika, odnosno odlaska uposlenika u penziju.

-Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona Tuzla za 2011. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o poslovanju JP „Međunarodni aerodrom Tuzla za 2011. godinu i Plan poslovanja Preduzeća za 2012.godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju 20.000, 02 KM Fondaciji “Istina, pravda, pomirenje“ Tuzla za 2012.godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o ostvarivanju prava iz osnova socijalne, zdravstvene i boraško – invalidske zaštite povratnika na područje entiteta Republika Srpska i Brčko Distrikta. Cilj donošenja ove Odluke je da omogućavanjem korištenja prava iz osnova socijalne, zdravstvene i boračko – invalidske zaštite poboljša uslove života povratnika, nakon povratka u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt. Naime, povratkom u prijeratno mjesto prebivališta na području RS-a i Brčko Distrikta, povratnici su izgubili status raseljene osobe, a time je i prestala njihova mogućnost ostvarivanja nekih od priznatih prava u Federaciji BiH, čime su dovedeni u težakl materijalni položaj, a njihov povratak je postao neodrživ. Donošenjem ove odluke licima koja su se vratila ili će se vratiti u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt omogućava se da nastave koristiti prava koja su stekli u Federaciji BiH.

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 38.600, 00 KM Sportskom savezu Tuzlanskog kantona na ime sufinansiranja rada Sportskog saveza u 2012. godini.

Vlada je danas, također, donijela Odluku o dopini Odluke o ostvarivanju prava iz primarne zdravstvene zaštite povratnika u Republiku Srpsku u JZU Dom zdravlja na području Tuzlanskog kantona. Odluka je donesena s ciljem podrške povratku u Republiku Srpsku, a iz razloga što se još uvijek nisu stekli uslovi da povratnici u RS ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u mjestima svog prebivališta.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK