TUZLARIJE - BILTEN TK

02.06.2012.
Vlada TK
1.900.000 KM za zaštitu okoliša

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Program raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK za 2012. godinu. Programom je utvrđena struktura prihoda od ekoloških naknada koji pripadaju Ministarstvu, rashodi, način raspodjele namjenskih sredstava, obaveze korisnika namjenskih sredstava i nadzor nad trošenjem namjenskih sredstava.

Za 2012. godinu ukupan iznos planiranih sredstava iznosi 1.900.000, 00 KM, od čega su 413.978, 61 KM prenesena sredstva iz 2011. godine, a 1.486, 021, 39 KM su planirani prihodi iz 2012. godine. Namjenska sredstva se koriste za finansiranje zaštite okoliša, a posebno zaštitu, očuvanje i poboljšanje kvaliteta zraka, tla i voda, saniranje deponija i smanjivanje nastajanja otpada, zbrinjavanje svih vrsta otpada, zaštitu i očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti, provedbu energetskih programa, unapređivanje i izgradnju infrastrukture za zaštitu okoliša, poboljšanje praćenja i ocjenjivanja stanja okoliša, te uvođenje sistema upravljanja okolišem, poticanje održivog korištenja prirodnih dobara i poticanje istraživačkih, razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti.

Inače, osnovne namjenske prihode koji pripadaju Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice čine sredstva od registracije vozila prikupljena po osnovu Zakona o Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH i Uredbe o posebnim naknadama za okoliš koje se plaćaju pri registriranju motornih vozila.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK