TUZLARIJE - BILTEN TK

01.06.2012.
Vlada Tuzlanskog kantona
Usvojena Informacija o stanju sigurnosti na području TK


Glavne karakteristike stanja sigurnosti na području Tuzlanskog kantona u 2011. godini su povećanje broja prijavljenih i dokumentovanih krivičnih djela, povećanje broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, smanjenjem ukupnog broja događanja saobraćajnih nezgoda ali sa većim brojem poginulih lica u saobraćajnim nezgodama, navodi se u danas usvojenoj Informaciji o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona u 2011. godini.



Tokom 2011.godine, nadležnim tužilaštvima podneseno je 8.287 izvještaja o izvršenju krivičnog djela, protiv 5.912 učinioca. U odnosu na prethodnu godinu broj podnešenih izvještaja nadležnim tužilaštvima je veći za 3.965 ili 91, 74%, dok je broj prijavljenih učinilaca veći za 913 ili 18, 26%. Važno je istaći da je u 2011. godini uočen propust u načinu evidentiranja prijavljenih krivičnih djela od strane organizacionih jedinica Uprave policije MUP-a TK nakon čega su date upute da su u skladu za Zakonom o krivičnom postupku FBiH izvrši evidentiranje u službene evidencije svih Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima prethodno dostavljenih Kantonalnom tužilaštvu Tuzla.

Opšta konstatacija je da se policija Tuzlanskog kantona suprostavila negativnim trendovima u oblasti sigurnosti i novim pojavnim oblicima nezakonitog ponašanja, tako da se, uz uvažavanje objektivnih i subjektivnih uticajnih faktora, može dati zadovoljavajuća ocjena. To potvrđuju činjenice da se na području Tuzlanskog kantona u toku 2011. godine smanjio broj ubistava i pokušaja ubistva, te da nije bilo ubistava po nepoznatom učiniocu. U istom periodu nije bilo oružanih pljački banaka, benzinskih pumpi i sl., kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, uključujući i protestna okupljanja.

Značajno je istaći i da su povećane aktivnosti Ministarstva na suzbijanju nezakonite proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, što se manifestiralo većom količinom oduzetih opojnih sredstava, te većim brojem prijavljenih lica.

Kao što se iz prezentiranih podataka i pokazatelja može uočiti, postignuti su dobri rezultati po svim linijama rada, sa visokim stepenom realizovanosti postavljenih programskih ciljeva. Naravno, u cilju ostvarenja boljih rezultata, menadžment Ministarstva i Uprave policije će u narednom periodu preduzeti određene organizacione, kadrovske i druge mjere i aktivnosti kako bi se lična i imovinska sigurnost građana i zaštita ljudskih prava na području Tuzlanskog kantona podigla na još veći i kvalitetniji nivo.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK