TUZLARIJE - BILTEN TK

05.06.2012.
Otvoren Međunarodni sajam ˝Energija, industrija, rudarstvo˝


Međunarodni sajam "Energija, industrija, rudarstvo" danas je otvorio vrata brojnim institucijama, energetskim kompanijama iz zemalja okruženja i Evrope. Sajam, koji se održava u SKPC „Mejdan“ od 5. do 8.juna, je organizovala firma „Tuzlanski sajam“, u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona.

Sajam je svečano otvorio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.



Na ovogodišnjem sajmu učestvuje preko 80 firmi iz Slovenije, Švedske, Poljske, Češke, Austrije, Makedonije i Srbije. Pored domaćih firmi iz Federacije, dobar je odziv i firmi sa područja manjeg bh.entiteta.





Sead Čaušević, premijer TK kazao je kako očekuju da će se domaće kompanije, koje izlažu na sajmu, povezati sa ostalim izlagačima i da će biti u prilici izložiti, a na kraju i realizovati svoje projekte. "Naš kanton poznat je u BiH i regiji kao centar energetskog razvoja i najveća koncentracija energetskih kapaciteta smještena je upravo ovdje. Industrija i energetski sektor su bitan segment cjelokupne državne privrede i stub daljnjeg razvoja našeg društva. Naš cilj je da povećamo konkurentnost i postanemo pouzdan i aktivan partner u široj regiji", dodao je Čaušević.

Energetika je godinama nosila značajnu i neizostavnu ulogu u razvoju BiH, a posebno tuzlanske regije. Edukacija iz energetike u BiH počela je upravo u Tuzli s Rudarskim fakultetom. Rudarski institut je jedini aktivni naučno-istraživački institut u oblasti energetike u našoj zemlji. Jednom riječju, Tuzla je energetski centar i zato je prirodno da se baš ova manifestacija održava u ovom gradu, čulo se na današnjem skupu.

- Svoj rad i djelovanje posjetiocima će pokazati i mnoga mala i srednja preduzeća, koja svoj rad zasnivaju na energetskoj efikasnosti, tako da će svi oni koji dođu u Mejdan od 5. do 8. juna, na licu mjesta moći saznati o novim dostupnim tehnologijama za koje se koriste minimalne moguće količine energije, ali uz nepromijenjenu udobnost u životu pojedinca koji ih odluči koristiti, rekao je Radomir Žilić, direktor firme "Tuzlanski sajam".












Međunarodni sajam "Energija, industrija, rudarstvo" ponudit će svim učesnicima bogat prateći program. Najznačajniji je stručni skup naziva „Energa 2012“ na kojem će o temama energetske efikasnosti govoriti preko 60 stručnjaka iz ove oblasti iz cijelog regiona. Međunarodna konferencija "Energa 2012" održat će se 7. i 8. juna u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla, a bavit će se temama izazova i iskustva u transformaciji energetskog sektora u okolinski održivu ekonomsku djelatnost.

S.P.