TUZLARIJE - BILTEN TK

04.06.2012.
Izvršena rotacija u rukovodstvu Skupštine TK
Izglasana smjena ministara iz SDA




Hitna Sjednica Skupštine TK, iako hitna, počela je sa 45 minuta zakašnjenja. Zvanično objašnjenje razloga za odgađanje početka sjednice nije dato osim onog neodređenog "dogovaraju se". Ispostavilo se da su se dogovarali Klubovi naroda, a rezultat dogovora saopšten je odmah na početku zasjedanja. Kako se i očekivalo, izvršena je rotacija u rukovodstvu Skupštine. Umjesto Jašarevića predsjednik Skupštine je Slađan Ilić, dok su Bajazit Jašarević i Zlatko Šimić njegovi zamjenici.



Iako se o navedenoj odluci po Poslovniku ne glasa, kako se i očekivalo poslanici iz redova SDA imali su primjedbu na zakonitost sprovedene procedure te je uslijedila polusatna pauza. Nakon pauze Stranka za BiH uputila prijedlog da se izglasa nepovjerenje kompletnoj vladi TK nakon čega je uslijedila nova pauza.

Ni nastavak sjednice poslije pauze nije dugo trajao jer je jednom poslaniku pozlilo pa je sjednica prekinuta kako bi mu se ukazala ljekarska pomoć.

Zanimljivo je da su sjednici prisustvovali svi članovi Vlade TK ali podijeljeni i prije izjašnjavanja o inicijativi premijera Čauševiča o smjeni pet ministara iz redova SDA.





Dok je premijer Čaušević sa "neugroženim" ministrima sjedio u jednom dijelu sale, na suprotnoj strani su sjedili ministri iz SDA. Prizor je pomalo i otužan jer su prije vikenda svi zajedno učestvovali u radu redovne sjednice Vlade i jednoglasno donosili odluke.

U nastavku sjednice nije prihvaćen prijedlog Stranke za BiH da se izglasa nepovjerenje Vladi TK u cjelini ali je na kraju izglasana smjena ministara iz redova SDA. Da podsjetimo to su: Senija Bubić - ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša Mlađan Lazić, ministar finansija Imšir Škahić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Asim Aljić, ministar za boračka pitanja i Bego Gutić, ministar unutrašnjih poslova

Protiv smjene su glasali poslanici iz redova SDA dok su poslanici BPS-a i SBiH bili suzdržani.

S.M.