TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2012.
Vlada TK
Izmjenjen plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola TK

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola Tuzlanskog kantona za 2012/2013. godinu. Naime, Planom upisa učenika u Prvi razred srednjih škola za školsku 2012./2013. godinu, planirano je da se u JU Srednja medicinska škola Tuzla upiše ukupno 9 odjeljenja ili 270 učenika.



Poslije prvog junskog upisnog roka, za stručno zvanje medicinska sestra - tehničar prijavilo se 317 učenika, od kojih 184 učenika sa posebnom diplomom i 21 učenik sa prosjekom 5, 0 od V do VIII razreda. Ostali učenici su također završili skoro sve razrede odličnim uspjehom. Za ostala stručna zvanja prijavilo se 319 učenika. Kako bi se u prvi razred za stručno zvanje medicinska sestra - tehničar omogućio upis 210 učenika sa diplomama učenika generacije, posebnim diplomama i prosjekom 5, 00, potrebno je bilo izmijeniti Plan upisa učenika. Također, Planom upisa učenika u Prvi razred srednjih škola za školsku 2012./2013. godinu, planirano je da se u JU Mješovita srednja škola Gračanica upiše ukupno 1 odjeljenje ili 30 učenika u medicinskoj struci.

Na osnovu interesa učenika i njihovih roditelja, odnosno činjenice da se za stručno zvanje medicinska sestra - tehničar prijavilo 47 učenika koji ispunjavaju uslove za upis, a za stručno zvanje farmaceutski tehničar prijavilo se 17 učenika koji ispunjavaju uslove za upis, izmjenama Plana upisa omogućeno je i da se u prvi razred za stručno zvanje medicinska sestra-tehničar upišu 2 odjeljenja ili 60 učenika, da se za stručno zvanje farmaceutski tehničar upiše jedno odjeljenje ili 30 učenika, te da se upiše jedno odjeljenje učenika za zanimanje trgovac.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK