TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2012.
Deling doo Tuzla gradi sopstvenu solarnu elektranu


Povodom započetog projekta izgradnje fotonaponske elektrane na krovovima svojih proizvodnih objekata, ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček je danas kompaniji Deling d.o.o. iz Tuzle uručio Potvrdu o pokretanju procedure dodjele koncesije na korištenje sunčeve energije.


U ime Deling-a potvrdu je danas primio Enis Nišić, tehnički direktor ove kompanije.


Kako je istaknuto na današnjem sastanku fotonaponski moduli ukupne snage 149kWp će biti montirani na krovovima postojećih objekata u vlasništvu Deling-a, a proizvedena električna energija će prije svega biti korištena za proizvodne potrebe ove kompanije, dok će preostali dio biti usmjeren u elektroenergetski sistem Federacije Bosne i Hercegovine.

Deling, inače renomirana kompanija koja se bavi projektovanjem i proizvodnjom srednje - naponskih i nisko - naponskih postrojenja i razvodne opreme, kao i montažom jake i slabe struje na industrijskim i javnim objektima i elektroenergetskim postrojenjima, je koncesiju za korištenje sunčeve energije tražio na 25 godina.

Pokretanje ovih aktivnosti još jednom potvrđuje stratešku orijentiranost Vlade Tuzlanskog kantona ka povećanju stepena energetske učinkovitosti Tuzlanskog kantona i korištenja obnovljivih izvora energije.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK