TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2012.
Vlada Tuzlanskog kantona
Stimulisanje upisa na fakultete tehničke i proizvodne prirode


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas mišljenje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK o broju studenata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli te utvrđivanje visine školarine i participacije u troškovima studija u akademskoj u 2012/2013. godini.


Vlada je Zaključkom zatražila od Senata JU Univerzitet u Tuzli da u skladu sa dostavljenim mišljenjem usaglasi prijedlog navedene Odluke i dostavi Vladi Kantona radi davanja prethodne saglasnosti.
br> Naime, sa korekcijama navedenim u Mišljenju, a temeljeno na iskazanim potrebama privrede i tržišta rada, ukupan broj studenata koji se finansiraju iz Budžeta Tuzlanskog kantona smanjio bi se na 1295 studenata, odnosno za 340 studenata, a broj studenata koji se sami finansiraju bio bi povećan na 1195, odnosno za 170 studenata.

Na ovaj način Vlada Tuzlanskog kantona nastoji napraviti jedan zaokret u oblasti obrazovanja, te stimulirati upis na fakultete tehničke i proizvodne prirode, a smanjiti broj studenata koji se upisuju na fakultete društvenih, neproizvodnih nauka.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje