TUZLARIJE - BILTEN TK

15.06.2012.
Predstavnici Vlade TK i Općine Tuzla posjetili JU Muzej istočne Bosne u Tuzli


Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta prof. dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović sa svojim saradnicima, danas su posjetili JU Muzej istočne Bosne u Tuzli. Posjeta je upriličena radi pronalaženja zajedničkih mogućnosti Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla u rješavanju i saniranju problema u kojima se Muzej nalazi, a pored toga nedavno su opljačkani predmeti od željeza i bakra, neprocjenjive vrijednosti.


Više od 30.000 eksponata fundusa Muzeja istočne Bosne u Tuzli izloženo je propadanju. Muzej se trenutno nalazi u razrušenim prostorijama nekadašnje Interne bolnice u Tuzli, koje su neuslovne za odlaganje i čuvanje eksponata od historijskog značaja. Većina eksponata svjedoči o kontinuitetu života na ovim prostorima od prahistorije do današnjih dana. Muzej je sredstva u iznosu od 240.000, 00 KM dobio od Općine Tuzla, Federalnog ministarstva kulture i sporta, jedan dio sredstava iz fonda Europske unije, te je krenuo u izgradnju izložbenog prostora, međutim sredstava za nastavak radova nema.

“S obzirom na činjenicu da je stanje u kojem se zgrada Muzeja nalazi katastrofalno, krajnji je čas da se počne ozbiljno razmišljati o rekonstrukciji zgrade. Općina Tuzla je do sada mnogo učinila, a sada resorno Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona trebaju Muzej staviti kao prioritet, da se izgradnja zgrade dovede do kraja i stvore uslovi za normalan rad, kao i da se obezbijedi prostor neophodan za čuvanje vrijednosti i eksponata koji se nalaze u zgradi. Nadam se da ćemo naići na razumijevanje, jer je obaveza društva i osnivača da se ovom problemu pristupi na ozbiljan način, a resorno Ministarstvo će učiniti sve što je u njegovoj moći” - kazala je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Avdibašić-Vukadinović.




Načelnik Jasmin Imamović ovom prilikom je istakao važnost projekta trajne sanacije i rekonstrukcije cjelokupnog objekta: “Ovo je Muzej svih gradova sjeveroistočne Bosne, Vlada Tuzlanskog kantona, koja je preuzela osnivačka prava, treba odvojiti primjeren iznos sredstava za adaptaciju zgrade, da se napravi jedan prigodan program i svake godine obezbijedi određena svota novca za saniranje zgrade”.

Direktorica Muzeja istočne Bosne Vesna Isabegović sa saradnicima se zahvalila na posjeti i onome što predstoji u vezi sa sanacijom, nadajući se da neće ostati sve na obećanjima, te da će Muzej dobiti prostor da vrši jednu od osnovnih funkcija, a to je prezentacija kulturno-historijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona i Tuzle.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK