TUZLARIJE - BILTEN TK

14.06.2012.
Rudnici uglja ˝Kreka˝ Tuzla dobili okolinsku dozvolu


Rudnici uglja „Kreka“ Tuzla prvi su Federaciji koji imaju okolinsku dozvolu. Proces dobijanja dozvole okončan je završetkom postupka u Rudniku “Dubrave“. Tim povodom ministar industrije, energetike i rudarstva TK Željko Knežiček je primio danas u posjetu predstavnike Rudnika.



Uz čestitke upravi Rudnika na prvobitno pokretanju aktivnosti, izradi studije uticaja na okoliš i na kraju dobivanju okolinske dozvole ministar Knežiček je istakao da „dobivanje okolinske dozvole pokazuje koliko je ustvari Rudnik „Kreka“ društveno odgovorna kompanija koja nastoji zaštiti svoju okolinu i životni prostor ljudi koji stanuju u blizini Rudnika“.

U ovom rudniku u protekle tri godine pušten je sistem za prečišćavanje otpadnih voda, dobijene su vodne dozvole i tako zadovoljeni uslovi potrebni za dobijanje okolinske dozvole.

Kako bi se zadovoljili visoki ekološki standardi, u Rudnicima uglja „Kreka“ redovno se vrše mjerenja i analiza kvaliteta vode i tla.
„Dobivanje okolinske dozvole za sve nas je velika stvar, ali to istovremeno nameće i veliku obavezu da u narednom periodu zadržimo dostignuti stepen zaštite okoliša i životne sredine, čime ćemo steći preduslove za produženje dozvole kada ona za 5 godina istekne“ istakao je direktor Rudnika Rešad Husagić.

Osim predstavnika Ministarstva i Rudnika, današnjem prijemu su prisustvovali i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Mirsad Hadžiselimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Edin Ajanović, kao i dekan Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof. dr. Kemo Gutić i predstavnici Rudarskog instituta iz Tuzle Eldar Pirić i Jasmina Isabegović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK