TUZLARIJE - BILTEN TK

30.04.2008.
Održana 29. vanredna sjednica Vlade TK
Saglasnost premijeru za potpisivanje protokola sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja


Danas je održana 29. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona. Donesena je Odluka o davanju saglasnosti Premijeru Kantona za potpisivanje protokola sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja. Protokol je sačinjen u skladu sa Zaključcima Vlade Kantona sa 28. vanredne sjednice.

Zaključcima odnosno Protokolom je predviđeno da će Vlada Kantona pripremiti rebalans Budžeta i predložiti ga Skupštini Tuzlanskog kantona kako bi se stvorili uslovi da od 1. jula 2008. godine plaće budžetskih korisnika budu obračunavane sa osnovicom od 390, 00 KM.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja je u skladu sa Protokolom potpisao Aneks Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja kojim će biti produžena primjena Aneksa od 31.1.2008. godine počev od 1. 4. 2008. godina, a najduže do kraja 2008. godine.

Ovim Aneksom je precizirano i da zaposlenicima u osnovnom obrazovanju pripada pravo na jubilarne nagrade u skladu sa članom 46 Kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje i to za budžetsku 2008. godinu.

I Vlada i Sindikat osnovnog obrazovanja se obavezuju da će nastaviti intenzivne aktivnosti kako bi najkasnije do kraja 2008. godine došlo do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora za ovu oblast.

Isti tekst Protokola odnosno Aneksa ponuđen je na potpisivanje i Sindikatu srednjeg obrazovanja sa kojim Vlada Tuzlanskog kantona ima potpisan Kolektivni ugovor.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona