TUZLARIJE - BILTEN TK

25.06.2012.
Otvorena Likovna kolonija ˝Breške˝
Učestvuje šesnaest umjetnika iz pet zemalja


U nedjelju uvečer je u Župnoj crkvi u Breškama otvorena XIII. Međunarodna likovna kolonija “Breške”. Veliki broj gostiju iz kulturnog, umjetničkog i političkog života došao je podržati ovu već sada čuvenu tradicionalnu manifestaciju koja svake godine dobiva sve veći značaj.



Međunarodna likovna kolonija “Breške” jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u cijeloj zemlji, a postala je prepoznatljiva i van granica BiH. To potvrđuje činjenica da svake godine sve više umjetnika iz drugih evropskih zemalja želi biti dio ove Kolonije.



Na Likovnoj koloniji Breške ove godine će učestvuje šesnaest umjetnika iz pet zemalja. Osim iz BiH, tu su slikari iz Crne Gore, Češke, Hrvatske i Mađarske. Radiće na više lokacija – u Breškama, na jezeru Bistarac, u Kući plamena mira i na Sonom trgu. Sudionici ovogodišnje kolonije su: Josip Mijić, Tamara Grbavac, Mišel Stojanović, Kalman Bukoždi, Adrien Farkaš, Goran Denić, Branka Mandić, Nera Stanarčević, Boge Dimovski, Irena Dimovsk, Adina Kero, Dževad Karadža, Aleksandar Marković, Čazim Sarajlić, Fuad kasumović i Boris Pejić.

Treba podsjetiti da je kroz proteklih 12 godina likovna kolonija ostavila neizbrisiv materijalni trag kroz preko 500 umjetničkih djela koja su danas kulturno blago grada Tuzle i BiH. Zahvalnost za to dugujemo HKD Napredak Tuzla.



- Grad Tuzla svih 12 godina bio je inspiracija umjetnicima koji su ostavljali na desetine izuzetno vrijednih umjetničkih djela. HKD Napredak Tuzla povezao je baš u ovom gradu umjetnike iz brojnih evropskih zemalja. I to je jedan od ciljeva našeg rada – povezivanje različitosti, rekao je Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak Tuzla.

Treba reći da su nesebičnu pomoć sve ove godine Likovnoj koloniji Breške pružali Franjevci. Oni su udarili temelje umjetnosti vjerujući da duh uvijek pobjeđuje materijalno.

Na kraju ceromonije otvaranja Likovne kolonije, organizatori su umjetnicima poželji ugodan boravak uz želju da im grad na zrnu soli bude inspiracija za nastajanje novih umjetničkih djela.


S.P.