TUZLARIJE - BILTEN TK

29.06.2012.
Informacija o usklađivanju kantonalnih redova vožnji na području TK

Prema Planu i programu rada Ministarstva za 2012. godinu planirano je i upravo se sprovodi postupak usklađivanja kantonalnih redova vožnji, tako da svi prijevoznici koji su bili zainteresovani su mogli iskoristiti mogućnost i prijaviti se na usklađivanje kantonalnih redova vožnji.



Posljednje usklađivanje kantonalnih redova vožnje izvršeno je 2004. godine. Nakon toga Ministarstvo je u 2006. godini održalo „mini usklađivanje“ za područje općine Gradačac, a 2009. godine zbog izmještanja Prigradske autobuske stanice „PINGE“ na dvije lokacije Istočna i Zapadna Autobuska Stanica i promjenu i produženje itinerera prijevoznicima koji su saobraćali sa navedene stanice.

Uzimajući u obzir navedeno, kao i određeni broj zahtjeva prispjelih u Ministarstvo za uvođenjem novih linija odnosno polazaka/povrataka u kantonalnom prijevozu, a ispunjavajući i Zakonske obaveze, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja je u Strateškom planu rada za 2012. godinu predvidjelo da pokrene postupak usklađivanja kantonalnih redova vožnje.

Dakle, na osnovu člana 24. Zakona o cestovnom prijevozu («Sl.novine FBiH», broj 28/06, 2/10), člana 22. Zakona o cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona (“Službene novine TK“, broj: 15/11), i člana 4. Pravilnika o kriterijima, postupku i načinu usklađivanja, registracije i ovjere redova vožnje te sadržaju i načinu vođenja registra («Sl.novine FBiH», broj 79/06), donesena je Odluka o pokretanju postupka usklađivanja kantonalnih redova vožnje i imenovana Komisija za provođenje postupka usklađivanja redova vožnje na kantonalnim linijama za 2012/2015. godinu.

Prijevoznicima je dat rok od 30 dana od dana objavljivanja obavještenja, da dostave prijedloge redova vožnje na kantonalnim linijama za 2012/2015. godinu, odnosno najkasnije do 30.05.2012. godine.

Za usklađivanje redova vožnje 2012/2015. godina ukupno je prijavljeno 23 prijevoznika sa područja Tuzlanskog kantona. Devetnaest prijevoznika je prijavilo stare redova vožnje, 9 prijevoznika stare redove vožnje sa promjenom i 10 prijevoznika je prijavilo nove redove vožnje.
Jedan prijevoznik nije izvršio uplatu administrativne takse za polaske/povratke, tako da isti nije uvršten u knjigu prijedloga redova vožnje, te se u knjizi nalazi 22 prijevoznika koji imaju pravo učestvovati na kantonalnom usklađivanju redova vožnje.
DOO „Međeđa promet“ Sapna i DOO „EM HA Huseljić Bus“ Gradačac su novi prijevoznici na ovom kantonalnom usklađivanju redova vožnje 2012/2015. godina, jer do sada nisu imali registrovane kantonalne linije.

Za usklađivanje je ukupno prijavljeno 117 linija sa 426 polazaka i 418 povrataka, od toga je 27 novih linija sa 45 polazaka i 46 povrataka. Prijevoznici su najavili 31 liniju starih redova vožnje sa promjenama sa ukupno 101 polazak i 99 povrataka, kao i 60 linija sa 280 polazaka i 273 povratka koje su bile deklarisane kao stare linije.
Od navedenog broja linija prijavljeno je 9 linija kao kooperativne linije za koje su prijevoznici dostavili kooperativne ugovore u kojima su precizirani načini održavanja tih linija.



MINISTARSTVO TRGOVINE TURIZMA I SAOBRAĆAJA