TUZLARIJE - BILTEN TK

28.06.2012.
Stanje sigurnosti
U prošloj godini dogodilo se 538 povreda u rudnicima uglja


Stanje sigurnosti u rudnicima uglja na području Tuzlanskog kantona kao kompleksan problem je složenije nego u drugim granama privrede. Neophodno je multidisciplinarno djelovati u svim segmentima koji determinišu ovu problematiku kako bi stalno unapređivali sigurnost i zdravlje radnika stoji u danas usvojenoj Informaciji o stanju sigurnosti u rudnicima uglja na području Tuzlanskog kantona.

U 2011. godini u rudnicima uglja na području Tuzlanskog kantona je bilo radno angažirano 7.825 radnika, a dogodilo se ukupno 538 povreda. Od toga su 504 lake, 33 teške i jedna povreda sa smrtnim ishodom.

Povrede su se uglavnom desile na radnom mjestu. Najveći broj povreda se dogodio u rudnicima sa “Podzemnom eksploatacijom uglja” 284 ili 57%, što je značajno veći broj u odnosu na rudnike “Površinske eksploatacije uglja” gdje su se dogodile 164 povrede ili 33%. Prosječna godišnja stopa učešća povređivanja je 6, 9% što označava izrazito visoku stopu povređivanja. Značajan faktor u povređivanju je životna dob radnika, pa su se najčešće povređivali radnici životne dobi od 31 – 45 godina starosti. Prema lokalizaciji najučestalije su povrede ekstremiteta i glave.

Uzroci povređivanja se mogu posmatrati kao uzroci u kojima dominira ljudski faktor ili uzroci potiču iz radne i životne sredine. Na osnovu uvida u dokumentaciju za Rudnike uglja na području Tuzlanskog kantona i „Rudar“ d.o.o. Tuzla za 2011.godinu kao uzrok povređivanja najčešće se navodi nepažnja radnika, neodgovarajuća primjena mjera zaštite na radu i loša organizacija rada, a značajno je istaći da tokom 2011. godine u rudnicima uglja na području Tuzlanskog kantona i “Rudar” d.o.o. Tuzla nisu evidentirane profesionalne bolesti, navodi se u Informaciji.

Ipak, kvalitet organizacije zaštite i spašavanja u rudnicima nije moguće analizirati odvojeno od zakonskih propisa kojima je ona definisana. Zbog toga se kao zaključak nameću aktivnosti centraliziranja sistema zaštite i spašavanja na nivou Kantona, unificiranja normativnih akata i planova i implementacije Zakona o zaštiti i spašavanju i Zakona o zaštiti od požara u rudnicima.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK