TUZLARIJE - BILTEN TK

07.07.2012.
Utvrđen prijedlog o izmjenama sudskih taksi
Žrtve kršenja međunarodnog prava osloboditi plaćanja sudskih taksi


Nakon provedene procedure Javne rasprave Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama Tuzlanskog kantona. Tokom vršenja nadzora nad provedbom Zakona o sudskim taksama, uočeno je da postoji potreba za inoviranjem ovog propisa, prvenstveno zbog donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, čime je onemogućena prinudna naplata sudskih taksi putem organizacionih jedinica te Uprave koje egzistiraju na području Kantona.

Također, bilo je podnesenih poslaničkih inicijativa i prijedloga za određene izmjene i dopune važećeg Zakona, pa je ocijenjeno potrebnim poduzeti odgovarajuće aktivnosti u tom pogledu.
Novost koja se uvodi ovim izmjenama, rezultat je ocjene Radne grupe Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, da nepreduzimanje radnji u postupku od strane suda, kada takseni obveznik nije platio taksu, nije opravdano obzirom da onemogućava ostvarivanje prava na nesmetan pristup sudu. Također, imajući u vidu poslaničku inicijativu, koja je na molbu Saveza udruženja logoraša Tuzlanskog kantona podnesena na sjednici Skupštine Kantona izmjenama je predviđeno i oslobađanje od obaveze plaćanja sudske takse logoraša i žrtava teških kršenja međunarodnog prava i ljudskih prava i ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava.

Naime, shodno Rezoluciji broj 60/147, Generalne skupštine UN-a, ocijenjeno je opravdanim da logoraši i žrtve teških kršenja međunarodnog prava i ljudskih
prava i ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava budu oslobođeni sudske takse u postupku ostvarivanja prava na reparaciju.

Prijedlog Zakona uputit će se Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje razmatranje i donošenje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK