TUZLARIJE - BILTEN TK

06.07.2012.
Vlada TK
Održan sastanak sa predstavnicima International Finance Corporation i Svjetske banke


Ministrica razvoja i poduzetništva Dijana Bilanović sa saradnicom Nisvetom Osmić, te savjetnicom Premijera Jasnom Hivziefendić održala je dana 06.07.2012. godine u prostorijama Ministarstva sastanak sa predstavnicima International Finance Corporation (IFC) Tarikom Šahovićem i predstavnicom Svjetske banke Ruvejdom Aliefendić.



Na sastanku su prezentirani rezultati implementacije IFC-ovog Projekta jačanje konkurentnosti u BiH čiji je cilj poboljšanje poslovnog okruženja i povećanje konkurentnosti.

Također, gospodin Šahović je prezentirao prijedlog zajedničkog projekta koji se odnosi na regulatornu reformu, jačanje kapaciteta javne uprave u radu sa investitorima te analizu konkurentnosti pojedinih sektora pri čemu je konstatovano da su ciljevi Ministarstva i Program rada kompatibilni sa nastojanjima IFC-a u oblasti unapređenja poslovnog okruženja. Stoga je razgovarano i o mogućnosti učešća Tuzlanskog kantona u implementaciji nove faze projekta poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u BiH za koji se trenutno odvijaju pripremne aktivnosti.
Gospođa Aliefendić je prezentirala novu kreditnu liniju za MSP u iznosu od 90, 1 miliona EUR koja će biti plasirana preko Fondacije za održivi razvoj (Odraz), odnosno komercijalnih banaka, o čemu će Ministarstvo blagovremeno obavijestiti MSP na području TK, nakon što navedena sredstva budu operativna.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK