TUZLARIJE - BILTEN TK

10.07.2012.
Crveni križ Tuzlanskog kantona na Maršu mira 2012




Crveni križ Tuzlanskog kantona je i ove godine u okviru zajedničkog projekta Društva Crvenog krsta/križa BIH i CK Federacije BiH uzeo učešće u praćenju učesnika Marša mira 2012-„Tragom smrti do slobode, jula 1995.“



Tim CK TK sačinjen je od 41 volontera iz općina: Banovići, Kalesija, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak, Tuzla i Živinice, 2 volontera CK Srebrenica i 2 volontera iz CK Kakanj. Vođa Tima i koordinator ekipa prve pomoći i domova zdravlja uključenih u Marš mira je volonter CK TK, dr. Mirsad Selimović.



U prva dva dana Marša članovi ekipa prve pomoći CK TK imali su oko 2000 težih intervencija i preko 1500 intervencija na lakšim povredama. Tokom ova dva dana obavljeno je oko 200 transporta vozilima, 70 transporta nosilima, kao i učešće u dva transporta do helikoptera koji su povrijeđene prevezli na JZU UKC Tuzla.



Zbog velikih vrućina i teškog terena, kao i fizičke nepripremljenosti učesnika volonteri CK su zajedno sa ekipama domova zdravlja pružali pomoć povrijeđenim i sanirali povrede do kasnih večernjih sati.



Zadovoljstvo radom ekipa prve pomoći CK TK i njihovim nesebičnim i vanljudskim naporima da pomognu učesnicima Marša izrazili su i gospodin Mirsad Bajrović, predsjednik Pododbora za logističku podršku za obilježevanje 17.godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kao i gospodin Muhamed Duraković predsjednik Pododbora za Marš mira 2012.

Priredio(la): Crveni križ TK