TUZLARIJE - BILTEN TK

27.07.2012.
Danas na Slanoj Banji
Obilježen 27. juli, Dan ustanaka naroda i narodnosti BiH


Sedamdeset i jedna godina od ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najznačajnijih datuma Narodno oslobodilačke borbe 1941 – 1945, u organizaciji UABNOR-a obilježen je danas na Slanoj Banji.

Iako ovaj praznik nije uvršten u Vladin program zvaničnih obilježavanja, na Slanoj Banji danas su bili i predstavnici Vlade TK, Općinskog vijeća Tuzla, Općine Tuzla, političkih stranaka koje participiraju u Vijeću kao i novih političkih opcija, te razna udruženja i organizacije građana, obilježavajući ujedno i borbu protiv fašizma.



Položeno je cvijeće na Partizanskom spomen groblju „Trnovac“ i Aleji narodnih heroja te odata počast borcima NOR-a.

Prisutnima se obratio predsjednik UABNOR-a Muhamed Čaušević, ukazujući na značaj 27. jula i čestitajući prisutnima praznik.



Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović održao je prigodan govor:

- Antifašistika tradicija je najvažnija tradicija Bosne i Hercegovine i tiče se kontinuiteta državnosti. BiH je najveća antifašistička sila u bivšoj Jugoslaviji. Da uništi antifašiste Hitler je organizovao sedam ofanziva a čak šest je bilo na Bosnu i Hercegovinu. To znači da su antifašisti bili skoncentrisani ovdje. Ovdje je bila glavnina antifaističkih snaga. Takvo je istinsko biće Bosne i Hercegovine. Građani i narodi dali su podršku antifašistima, znali razlikovati dobro od zla, znali su to u Tuzli, svaki šesti građanin je bio antifašista, to je nevjerovatno visok prosjek, između ostalog je rekao načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.



Obilježavanje Ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine nastavlja se sjednicom organa Udruženja i prijemom boraca NOR-a.



Sutra (28.07.) planiran je Spomen marš tragom Oblasnog vojnog štaba na relaciji Muzička škola – Trg Slobode – Slana Banja - Brčanska Malta – Slavinovići – Simin Han – Tojšići – Kalesija – Šekovići.

S.M.