TUZLARIJE - BILTEN TK

25.07.2012.
Premijer Vlade TK održao sastanak sa romskim aktivistima TK
Danas je premijer Vlade Tuzlanskog kantona Sead Čaušević sa savjetnikom Igorom Rajnerom održao radni sastanak sa romskim aktivistima u Tuzlanskom kantonu koje je predvodio mr Mehmed Mujić, vijećnik Opštinskog vijeća Tuzla.



Na sastanku je odata zahvalnost premijeru Čauševiću koji je prvi predsjednik Vlade TK-a koji je pozvao Rome TK-a na sastanak i saradnju. Istaknuti su problemi romskih zajednica u TK-a, tačnije u Opštini Tuzla, Gračanica, Kalesija i Lukavac. Posebno su istaknuti pozitivni pomaci u realizaciji Akcionog plana za Rome u TK-a gdje je realizovano više projekata izgradnje stambenih jedinica za Rome, izgradnja putne infrastrukture u Opštini Tuzla i Opštini Gračanica (romsko naselje Škahovica, vrijednost radova 25.000 KM), obezbjeđenje troškova školskog prevoza za romske učenike u osnovnim školama TK-a te obezbjeđenje zdravstvenih premija za romske porodice u TK-a.

Naročito je bilo je riječi o izraženom problemu zapošljavanja Roma u organima državne uprave u TK-a. Dogovoreno je da se u narednim konkursima koje raspisuju kantonalna ministarstva i uprave pokuša iznaći mogućnost zapošljavanja određenog broja pripadnika Romske nacionalnosti poštivajući zakonske normative, popis stanovništva iz 1991. te princip pozitivne diskriminacije.

Dogovorena je saradnja za budžetsku 2013. godinu u smislu formiranja budžetskog koda za finansiranje izgradnje stambenih jedinica u romskim naseljima Tuzlanskog kantona.
U ime 15.000 Roma Tuzlanskog kantona današnji gosti premijera TK-a su pozvali sve romske aktiviste, predstavnike nevladinih organizacija, predstavnike civilnog društva i ostale da se konkretno uključe u realizaciju projekta Evropske Unije pod nazivoma Dekada Roma, i to na terenu među građanima Romske nacionalnosti a ne da se bave kabinetskim radom, organizovanjem kojekakvih "radionica", skupih i nepotrebnih okruglih stolova po Sarajevu i Banja Luci koji se finansiraju novcem poreskih obveznika, od kojih Romi Bosne i Hercegovine nemaju nikakvu korist.

E.B.