TUZLARIJE - BILTEN TK

24.07.2012.
Nezavisna lista - Tuzlanska Alternativa - saopštenje
Osuda odluke Vlade TK o primjeni nove esencijalne liste lijekova


Tuzlanska Alternativa najoštrije osuđuje napad na najugroženiju skupinu građana. U vremenima kada velika većina gradana živi na rubu egzistencije, ovakva odluka nema opravdanja. Podsjećamo da je u svim kantonima, esencijalna lista lijekova potpuna i navedeni lijekovi dostupni građanima po uobičajenom principu participacije, dok je na TK ista lista ostavljena bez trećine lijekova koji su do sada bili na esencijalnoj listi za koje će naši gradani u buduće morati plaćati punu komercijalnu cijenu.

S obzirom na grupu lijekova koja je ovom odredbom obuhvaćena smatramo da su Vlada TK i uvažena ministrica Pavlovic-Čalić prekršili svaki moralni i etički kodeks prema pacijentima i gradanima TK, od kojih će mnogi u naredna tri mjeseca morati odlučivati da li od svog novca kupiti hranu ili za život neophodne lijekove!?
Sve to sa opravdanjem punjenja nekog budžeta: kantonalnog, privatnog ili možda dubokih džepova farmaceutskog lobija, javnost ne treba/ne mora da zna!

Uzimajući u obzir učestalost prodaje bilo kojeg od lijekova iz navedene grupe pomnožite sa njegovom visokom komercijalnom cijenom, svima će biti jasno ko će i koliko u ova tri mjesece od ovakve odluke profitirati. U pitanju su milioni maraka i džepova naših građana u džepove...

Razumljivo je da ministrica i njene kolege ne mogu imati osjećaj za najugroženije građane i njihovo preživljavanje, jer uredno primaju astronomske plate koje im ti isti građani obezbijede, a u zahvalu od istih dobiju samo „nož u leđa“. Zaključno zbog ovakvog nehumanog prestupa prema građanima TK i stajanjem na stranu farmaceutskog lobija, koji je svi znamo veoma darežljiv prema takvim suradnicima, tražimo reviziju dosadašnjeg poslovanja ministrice Pavović-Čalić, te smatramo da je jedino moralno rješenje da samostalno podnese ostavku!


Nezavisna lista - Tuzlanska Alternativa