TUZLARIJE - BILTEN TK

20.07.2012.
Zajedničkim radom obezbijediti kvalitetniji rast i razvoj djece


Današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji u oblasti unaprjeđenja ranog rasta i razvoja djece u Tuzlanskom kantonu predstavnici Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona su se usaglasili da će koordiniranim, zajedničkim i integrisanim djelovanjem unaprjeđivati rani rasdt i razvoj djece u našem kantonu, s posebnim naglaskom na marginalizirane skupine i posebno vodeći računa o njihovoj zaštiti od svih oblika diskriminacije.



„Posebno je zadovoljstvo učestvovati u realizaciji projekta koji ima tako plemenit cilj kao što je rast i razvoj djece. Posebnu zahvalnost dugujemo UNICEF-u koji je pokrenuo ovaj projekat, koji postoji već dvije godine, a danas smo, uključivanjem ova tri ministarstva, pokrenuli integraciju centra u sistem pri čemu će svako od ministarstava iz svog resora pružiti ono što je potrebno za rast i razvoj djece“ istakli su danas ministri Nada Pavlović Čalić, Nađa Avdibašić Vukadinović i Sead Hasić.

U cilju realizacije pomenutih aktivnosti potpisnici protokola će formirati Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti u ovoj oblasti, a realizacija projekta odvijat će se putem Centra za rani rast i razvoj djece. S tim u vezi današnjem potpisivanju Protokola prisustvovali su predstavnici Centra, te Kasim Brigić Direktor Doma zdravlja Tuzla u okviru kojeg Centar i djeluje.



Cilj djelovanja Centra za rani rast i razvoj djece jeste da osigura optimalne uslove za rast i razvoj djece u Tuzlanskom kantonu, kako bi se svakom djetetu omogućilo kvalitetno djetinjstvo i podstakao razvoj svih njegovih potencijala. Ovaj cilj bit će ostvaren kroz osnaživanje porodice kroz ekonomsku i društvenu podršku zajednice i razvoj aktivnosti koje potiču odgovorno i zdravo djetinjstvo, jačanje integrisanog pristupa djelovanje sektora zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite kroz razvoj integrativnih programa ranog dječijeg rasta i razvoja, te edukaciju profesionalaca i roditelja. Također, cilj je osigurati dostupne i kvalitetne usluge budućim roditeljima, tokom trudnoće i poroda, novorođenčadi, te stimulirati pravilan rast i razvoj djece, s posebnim akcentom na djecu do 3 godine, kao i ranu detekciju i intervenciju. Kroz realizaciju ovog projekta nastojat će se povećati obuhvat i dostupnost predškolskog odgoja i obrazovanja svoj djeci uz individualan pristup i kontinuirano praćenje rasta i razvoja djece, sa naglaskom na značaj zdrave ishrane, zdravih navika i sigurnog okruženja u kojem djeca žive, kao i osigurati potpun obuhvat i ujednačene uslove osnovnog odgoja i obrazovanja uz poštivanje individualnih mogućnosti djeteta.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje