TUZLARIJE - BILTEN TK

19.07.2012.
Nakon intervencije OHR-a i američkog ambasadora
Nezavisni odbor nije smijenjen, izbor policijskog komesara prolongiran do daljnjeg



Skupština TK
Kao što je poznato, na predzadnjoj sjednici Skupštine TK nije prihvaćen Izvještaj o radu Nezavisnog odbora što je bio uvod u smjenu članova ovog tijela koje bira i vrši nadzor nad radom policijskog komesara.

Nakon Skupštine TK jasan nagovještaj skore smjene Nezavisnog odbora dala je i Vlada TK odlukom da ne podrži Prijedlog Nezavisnog odbora za imenovanje policijskog komesara MUP-a TK.

Iako u zvaničnoj najavi Dnevnog reda za sjednicu Skupštine TK (koja je održana jučer) nije bilo posebne tačke koja se odnosila na Nezavisni odbor, očekivalo se da će na toj sjednici biti pokrenuta procedura za smjenu Nezavisnog odbora ali to se nije desilo.

Smjenu Nezavisnog odbora je spriječio OHR uz podršku američkog ambasadora u BiH. U oštrom pismu upućenom Slađanu Iliću, predsjedniku Skupštine TK, američki ambasador u našoj zemlji Patrick Moon i zamjenik Visokog predstavnika u BiH Roderick Moore, između ostalog navode kako će eventualna smjena Nezavisnog odbora na predloženi način biti slučaj nezabilježen u političkoj praksi i da bi kreirala percepciju da Skupština TK vrši neprimjeren politički utjecaj nad tijelom čija je funkcija da štiti policiju od političkog uticaja.

S obzirom da Nezavisni odbor do daljnjeg nastavlja rad u neizmjenjenom sastavu, odlukom Vlade TK da ne prihvati prijedlog za imenovanje policijskog komesara od strane tog istog Nezavisnog odbora, postalo je posve neizvjesno kada će MUP TK umjesto vršioca dužnosti dobiti imenovanog policijskog komesara. Na toj se poziciji vršioci dužnosti izmjenjuju od septembra prošle godine. Nakon Selimbašić Zahida, funkciju vršioca dužnosti do 12.07. obavljao je Fadil Šljivić, a nakon što je Šljivić na lični zahtjev razriješen te dužnosti, za novog vršioca dužnosti imenovan je Enver Skenderović.

A.M.

Vezani tekstovi:

Odbijeni izvještaji o radu četiri kantonalne institucije

Vlada TK nije podržala prijedlog za imenovanje policijskog komesara TK