TUZLARIJE - BILTEN TK

19.07.2012.
Ostale odluke Vlade TK donesene na 48. redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o usmjeravanju neplanirane donacije u iznosu od 5.000, 00 KM JU OŠ „Humci“ Čelić za sufinansiranje projekta „Sanacija dijela krova i nadstrešnice na školskim objektima“. Sredstva su dodijeljena od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju 6.692, 20 KM JU OŠ „Višća“ Živinice, za plaćanje troškova liječenja posljedica povrede radnika na radu. Naime, prema odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju u slučaju povrede na radu, troškovi liječenja, rehabilitacije i dr. padaju na teret pravnog ili fizičkog lica kod koga je osiguranik zaposlen. Kako izmirenje obaveze izvršenih bolničkih usluga za zaposlenika JU OŠ „Višća“ Živinice u slučaju teže povrede na radu, predstavlja hitan i nepredviđen rashod koji se nije mogao predvidjeti i planirati na početku fiskalne godine, Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila pomenuta sredstava sa pozicije „Tekuća rezerva“.

S ciljem obezbjeđenja dodatnih količina za potrebe vodosnabdijevanja Gračanice, Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju 20.000, 00 KM Rudniku soli „TUZLA“ d.d. Tuzla, na ime finansijske pomoći za realizaciju Projekta izgradnje istražno-eksploatacionog bunara na lokalitetu Sklop-Pašalići. Naime, najveći problem u rješavanju pitanja vodosnabdijevanja cijele općine Gračanica su nedovoljne količine vode u vodovodnom sistemu. U cilju rješavanja nedostajućih količina vode na svom području Općina Gračanica i JP „Vodovod i kanalizacija“ Gračanica su pripremile „Studiju hidrogeoloških radova na zahvatanju podzemnih voda u cilju rješavanja vodosnabdijevanja Općine Gračanica“, kao i Program hidrogeoloških radova. Geofizičkim ispitivanjima potvrđeno je prisusvo podzemnih voda za eksplataciju na istražnom području i predviđene su dvije istražne bušotine, kao i eksplatacioni bunar.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju 9.000, 00 KM za nabavku informatičke i kancelarijske opreme u cilju opremanja Kantonalne uprave za šumarstvo.

U cilju efikasnije realizacije projekata odobrenih Programom ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2012. godini, Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o izmjeni Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2012. godini i Odluku o izmjeni Programa korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta. Ovim izmjenama očekuje se postizanje efikasnije realizacije, i to na način da se na odluke za pojedinačne realizacije navedenih projekata, koje donosi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ne predviđa i traženje saglasnosti Vlade Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Uredbu o polaganju stručnog ispita u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona. Ovom Uredbom, u cilju postavljanja i dostizanja evropskih standarda u stepenu stručne spremnosti za rad nastavnika, uređuje se način ostvarivanja pripravničkog staža, način i uslovi polaganja stručnog ispita, imenovanje i sastav komisije pred kojom se polaže stručni ispit, sadržaj ispita, izdavanje uvjerenja o položenom stručnom ispitu, vođenje evidencije o položenom stručnom ispitu nastavnika, stručnih saradnika i saradnika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je više odluka o pristupanju dodjeli koncesija i određivanju koncesora. Odlukama se pristupilo dodjeli koncesije, povodom samoinicijativnih ponuda privrednog društva Rudnici mrkog uglja „Banovići“ d.d. Banovići, za eksploataciju mrkog uglja na okviru eksploatacionog polja „Banovići“ u općini Banovići, privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla, za eksploataciju slane vode na ležištu „Tetima“ u općini Tuzla, JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo ZD Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla, za eksploataciju uglja lignita na prostoru Krekanskog ugljenog basena – Sjeverna i Južna sinklinala koje se prostiru na području općina Tuzla, Lukavac, Živinice i Kalesija, JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo ZD Rudnik mrkog uglja „Đurđevik“ d.o.o. Đurđevik, za eksploataciju mrkog uglja u eksploatacionom polju „Đurđevik“ u općini Živinice i „Rudnici nemetala Kladanj“ d.o.o. Kladanj za eksploataciju magnezita na ležištu „Konjuh“ u općini Kladanj.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju 26.000, 00 KM privrednom društvu „Rudnici nemetala Kladanj“ D.O.O. Kladanj, kao pomoć u postizanju ekonomske samoodrživosti (priprema za restrukturiranje i privatizaciju neprivatiziranih društava), a na ime realizacije započetih aktivnosti definiranih Planom i programom poslovanja, kao i za materijalno zbrinjavanje radnika.


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o poništenju Odluke o gašenju „Društva za razvoj Tuzla“ d.o.o. i Odluku o istupanju „Društva za razvoj Tuzla“ d.o.o. iz „Instituta za zavarivanje“ d.o.o. Tuzla. Naime, prethodno donesene odluke o gašenju „Društva za razvoj Tuzla“ d.o.o. i prenosu upravljačkih prava u „Institutu za zavarivanje“ d.o.o. Tuzla nisu nikada provedene, te se ukazala potreba da se Odluka o gašenju „Društva za razvoj Tuzla“ d.o.o. raščlani na dvije odluke i to na Odluku za istupanje „Društva za razvoj Tuzla“ d.o.o., Tuzla iz „Instituta za zavarivanje“ d.o.o. Tuzla, a čime će se udio u vlasništvu u Institutu prenijeti na Tuzlanski kanton, a time osloboditi „Društvo za razvoj Tuzla“ i drugu odluku koja će naknadno biti sačinjena, a odnosi se na likvidiranje „Društva za razvoj Tuzla“ d.o.o.
Nakon poništenja pomenutih odluka, donesena je pomenuta Odluka o istupanju „Društva za razvoj Tuzla“ d.o.o, Tuzla iz „Instituta za zavarivanje“ d.o.o. Tuzla, kojom se odobrava istupanje d.o.o „Društva za razvoj Tuzla“, iz d.o.o. „Instituta za zavarivanje“, Tuzla u kom je „Društvo za razvoj Tuzla“ jedan od dva člana, a cjelokupan svoj udio u „Institutu za zavarivanje“, u ukupnom iznosu od 4.900, 00 KM, ili 49% ukupnog osnovnog kapitala „Instituta za zavarivanje“, prenijeće se bez naknade na Tuzlanski kanton.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Procedure o postupku odobravanja i načinu subvencioniranja kamate za kreditne plasmane putem Garantnog fonda NERDA. Procedurama su utvrđeni i uslovi i kriteriji za dobijanje subvencija na kreditna sredstva koja se dodjeljuju putem Garantnog fonda NERDA, a osnovni kriteriji se odnose na kreiranje novih radnih mjesta, zadržavanje postojećih radnih mjesta, stepen sufinansiranja u planiranoj investiciji i dobit po zaposlenom. Također, definirano je i da će NERDA raspisati javni poziv za korištenje subvencioniranih kreditnih sredstava za poduzetnike sa područja Tuzlanskog kantona, a poziv će biti objavljen na zvaničnoj web stranici NERDA-e www.nerda.ba, web stranici Vlade TK www.vladatk.kim.ba, web stranici Volksbank BH dd Tuzla www.volksbank.ba te drugim elektronskim javnim glasilima. Također, svi zainteresovani privredni subjekti tokom trajanja javnog poziva imat će na raspolaganju tehhničku asistenciju uposlenika NERDA-e.

Vlada Tuzlanskog katnona donijela je Urebu o osnivanju Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa. Uredba je donesena radi funkcionalnije organizacije, efikasnijeg korištenja ljudskih resursa i odgovarajućih materijalnih ušteda, čime bi se Ured organizaciono i kadrovski osposobio za obavljanje svih stručnih, zajedničkih i pomoćno-tehničkih poslova za sve kantonalne organe. Predloženom Uredbom proširene su nadležnosti Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa u odnosu na postojeću Odluku.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravila JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom se ovlašćuju Premijer Kantona i Ministrica finansija TK da u ime Vlade Tuzlanskog kantona nastave razgovore sa predstavnicima JP Elektroprivreda BiH o izmirenju obaveza koje JP Elektroprivreda BiH ima prema Tuzlanskom kantonu u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o utvrđivanju Plana novčanih tokova za period juli – septembar 2012. godine i Odluku o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period juli – septembar 2012.godine. Predloženom Odlukom o odobravanju sredstva u operativnom planu budžeta za period juli-septembar 2012. godine sredstva za izvršavanje rashoda i izdataka iz budžetskih sredstava odobravaju se u iznosu od 72.223.644, 96 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona za raspisivanje konkursa i popunjavanje pozicije državnog službenika Stručni savjetnik za normativno – pravne poslove i upravno rješavanje. Naime, pomenuta pozicija ostala je upražnjena nakon prelaska dosadašnjeg uposlenika na upražnjenu poziciju u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove. Također, Vlada je dala saglasnost Ministarstvu zdravstva za popunjavanje jedne upražnjene pozicije namještenika.

Vlada Tuzlanskgo kantona prihvatila je amandmane na prijedlog Zakona o šumama TK, kao i amandman na prijedlog Zakona o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad Centrom za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama Smoluća.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Rješenje Načelnika Općine Tuzla o razrješenju Upravnog odbora JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, kao i saglasnost za imenovanje privremenog Upravnog odbora ove javne ustanove u sastavu Omar Hadžić, Predsjednik, te članovi Sead Rešić i Enisa Osmančević.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK