TUZLARIJE - BILTEN TK

17.07.2012.
U septembru besplatni udžbenici za prvačiće u TK

Iako je stopa ulaganja u obrazovanje u BiH još niska, projekti poput nedavno potpisanog Ugovora o nabavci besplatnih udžbenika za 80 posto prvačića u FBiH ulijevaju nadu.

Plod je to saradnje resornog Federalnog i sedam kantonalnih ministarstava. Za ove namjene je iz federalnog budžeta osigurano 50 posto potrebnog iznosa, dok preostalih 50 procenata snose kantoni u ovom projektu. Jedini kriterij za dodjelu besplatnih udžbenika je broj upisanih prvačića po čemu prednjači Tuzlanski kanton.

Besplatni udžbenici osigurani su za 17.242 prvačića u FBiH bez obzira na to po kojem planu i programu pohađaju nastavu. Radi se o oko osamdeset posto učenika prvih razreda devetogodišnjih osnovnih škola u ovom entitetu.

Jedini kriterij za dodjelu udžbenika je i bio broj upisanih prvačića po kantonima.

Tuzlanski kanton i ove godine prednjači po broju upisanih prvačića, 4.449, a prate ga Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton.

Nađa Avdibašić–Vukadinović, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK-a, ističe da je Vlada TK-a imala sluha da u teškoj ekonomskoj situaciji za ove namjene izdvoji 90.000 KM i da će besplatno učenicima biti podijeljeno po pet udžbenika: Čitanka, Moja okolina, Matematika i udžbenici za likovno i muzičko obrazovanje.

Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke FBiH, ranije je istakao da iako je poziv za realizaciju projekta upućen kantonalnim ministarstvima svih deset kantona u FBiH, u projekt se uključilo tek sedam. Razlog da tri ne uđu u ovaj projekt je nedostatak novca u njihovim budžetima.

Inače, iz budžeta FBiH osigurano je za ove namjene 445.000 KM ili 50 posto ukupnog iznosa, dok drugu polovinu iznosa snose kantoni u ovom projektu. Naredne godine očekuje se proširenje na svih deset kantona, ali i besplatni udžbenici za sve učenike od prvog do devetog razreda jer je osnovno obrazovanje zakonska obaveza pa se, shodno tome, očekuje da bude besplatno, navodi ministar Mašić.

Projekt nabavke besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda devetogodišnjih osnovnih škola ideja je Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH nastala prošle godine kada su i započete aktivnosti na reformi udžbeničke politike.(Fena)