TUZLARIJE - BILTEN TK

17.07.2012.
Kvalitet vode u akumulaciji Modrac ima višegodišnji trend pogoršanja


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Interni izvještaj o stanju kvaliteta voda akumulacije Modrac i voda vodotoka u slivu akumulacije „Modrac“ sa prijedlogom mjera za zaustavljanje trenda pogoršanja i prijedlogom mjera za poboljšanje postojećeg stanja. Također, usvojena je i Strategija zaštite akumulacije „Modrac“. Na osnovu podataka iznesenih u ovim dokumentima može se zaključiti da kvalitet vode u akumulaciji Modrac u zadnjih 40 godina ima trend pogoršanja i da voda trenutno nema zadovoljavajući kvalitet.



Također, vidljivo je da su sve općine u slivu počele da preduzimaju određene korake kao bi smanjile svoj uticaj na zagađenje voda Akumulacije.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK je u skladu sa svojim mogućnostima vršilo monitoring vode u Akumulaciji što je dobra osnova za planiranje nastavka aktivnosti na njenoj zaštiti. Univerzitet i različite organizacije civilnog društva (OCD) su svojim radom pokazali da se u Akumulaciji i oko nje uspostavio biodiverzitet koji zavrjeđuje evropsku i svjetsku pažnju. U zadnje vrijeme je započeta gradnja prečišćivača otpadnih voda u slivu. Sve je ovo dobro ali da bi došlo do zaustavljanja trenda pogoršanja kvaliteta voda i poboljšanja kvaliteta voda akumulacije i okoliša neophodno je aktivnije koordinirano zajedničko djelovanje nadležnih ministarstava, općina, Univerziteta, Firme Spreča, OCD i građana. Potrebno je hitno poduzeti odgovarajuće mjere na izvorima zagađenja u cilju redukcije unosa tereta zagađenja u površinske vode, kako bi se popravilo postojeće stanje kvaliteta voda, a time i udovoljilo propisanim zahtjevima kvaliteta voda vodotoka u slivu akumulacije i kvaliteta voda same akumulacije Modrac.

Kako bi se postavljeni ciljevi realizirali u što kraćem roku, definirane su mjere koje bi trebale biti realizirane u planiranom vremenskom roku.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK