TUZLARIJE - BILTEN TK

16.07.2012.
Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK
Posjeta prevoznicima putnika i robe na području općine Gračanica


Krajem prošle sedmice (13.07.) ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK g-din Aziz Čačković i pomoćnik ministra za saobraćaj g-din Nenad Lukanović boravili su u radnoj posjeti u općini Gračanica, gdje im je domaćin bio načelnik općine g-din Nusret Helić sa saradnicima. Posjeta je organizovana sa ciljem da se predstavnici ministarstva upoznaju sa stanjem u oblasti prijevoza putnika u linijskom, vanlinijskom i taksi prijevozu kao i u prijevozu robe u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.



Sastanku su osim predstavnika ministarstva i općine bili prisutni i predstavnici privrednih subjekata koji obavljaju djelatnost prijevoza: D.O.O. „AVIS“ Gračanica, D.O.O.“KALABRIA“-TURS“ Gračanica i D.O.O.“JUPPI TOURS“ Gračanica, dok su iz oblasti prijevoza robe u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju bili : D.O.O. „ZEKA-COMERC“ Gračanica, D.O.O. „DžAMBO“ Gračanica, D.O.O. „KLAN-PREVOZ“ Gračanica i D.O.O. „GILLETE“ Gračanica.

Navedeni privredni subjekti su upoznali predstavnike ministarstva sa stanjem i rezultatima rada kao i planovima, aktivnostima i perspektivama preduzeća u narednom periodu, te su istakli jako dobru dosadašnju saradnju sa ministarstvom prilikom rješavanja njihovih zahtjeva. Na sastanku je istaknuto i niz problema sa kojima se suočavaju privredni subjekati prilikom obavljanja djelatnosti prijevoza i to: nedovoljna kontrola stranih prijevoznika prilikom ulaska u BiH od strane nadležnih kontrolnih organa, dužina trajanja carinskog pregleda i neujednačenost carinskih procedura na pojedinim carinskim prelazima, visina cijene carinskog terminala, dužina trajanja izdavanja obrasca Licence kod državnog Ministarstva transporta i komunikacija, nedostatak dovoljnog broja CEMT - godišnjih dozvola i nedovoljna kontrola iskorištenosti istih, nedovoljan broj jednokratnih bilateralnih dozvola za pojedine zemlje, nekorištenje Autobuske stanice od strane prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom linijskom prijevozu putnika, postojanje paralelene „nelegalne“ Autobuske stanice, problemi sa reizdavanjem certifikata za vozače i menadžere u prijevozu i visina cijene za dobijanje istih, problem nelegalnog rada i dr.

Bez obzira što se najveći dio gore iznesenih problema ne odnosi na ministarstvo odnosno na kantonalni nivo vlasti već na državni nivo, predstavnici ministarstva su obećali pomoć i podršku u otklanjanju gore navedenih problema, kroz delegiranje navedenih problema i podnošenjem inicijativa za izmjenom postojeće zakonske legislative višim nivoima vlasti, a sve sa ciljem zadržavanje nivoa obima proizvodnje i zaposlenosti na dosadašnjem nivou, odnosno da u narednom periodu dođe do povećanja obima prijevoza i povećanja broja zaposlenih.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje