TUZLARIJE - BILTEN TK

09.08.2012.
Saopštenje Kantonalne uprava za inspekcijske poslove TK
Pojačan nadzor nad prometom prirodnih mineralnih i izvorskih voda


U skladu sa Programom rada Vlade Tuzlanskog kantona i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, obavještavamo javnost da će inspektori ove Uprave, u mješovitom timu, sastavljenom od kantonalnog tržišno – turističkog inspektora i kantonalnog vodnog inspektora, u predstojećem periodu, vršiti pojačan inspekcijski nadzor nad radom fizičkih i pravnih lica, koja se bave proizvodnjom, uskladištenjem i stavljanjem u promet prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda na području Tuzlanskog kantona, kao i trgovačkih centara i radnji, u kojima se u prometu nalaze pakovanja prirodne mineralne i prirodne izvorske vode.

Prilikom kontrola, koje će se provoditi na temelju odredbi Zakona o koncesijama („Sl. novine TK“ broj: 5/04, 7/05 i 6/11) i Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama („Sl. glasnik BiH“ broj: 26/10), kod subjekata nadzora za poslovanje sa hranom odnosno proizvoñača i onih koji prirodnu mineralnu i prirodnu izvorsku vodu stavljaju na tržište BiH, Kantonalni vodni inspektor će kontrolisati da li su isti zaključili Ugovor o koncesiji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, kao nadležnim za zaključivanje navedenog ugovora, budući da je odredbom člana 3. Zakona o koncesijama propisano da je predmet koncesije, za koji se zaključuje Ugovor o koncesiji, prema odredbama tog zakona, korištenje voda na području Tuzlanskog kantona.

Kantonalni tržišno-turistički inspektori će kontrolisati da li su na deklaraciji na pakovanjima, prirodne mineralne i prirodne izvorske vode, iz domaće proizvodnje ili iz uvoza, koja su stavljena u promet, primijenjene odredbe Pravilnika o općem deklariranju ili označavanju upakovane hrane („Sl. glasnik BiH“ broj: 87/08), kao i posebne odredbe Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, koje se odnose na deklariranje ili označavanje.

Takođe, Kantonalni tržišno-turistički inspektori će kod fizičkih i pravnih lica, koja se bave proizvodnjom, uskladištenjem i stavljanjem u promet prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda, kao i u i trgovačkim centrima i radnjama, u kojima se u prometu nalaze pakovanja prirodne mineralne i prirodne izvorske vode, kontrolisati i da li se u prometu nalazi prirodna mineralna i prirodna izvorska voda koja je označena prema odredbama Pravilnika o kvalitetu prirodne mineralne vode („Sl.list SFRJ“ broj58/78 i „Sl. list RBiH“ broj: 2/92), koji je prestao da važi danom stupanja na snagu Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama tj. dana 13.04.2010. godine, budući da je članom 44. važećeg Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, propisano da takva prirodna mineralna i izvorska voda može biti u prometu 18 mjeseci od dana stupanja na snagu navedenog Pravilnika, što znači da je taj rok istekao 13.10.2011. godine.

Protiv prekršilaca za koje se utvrdi da nemaju zaključen Ugovor o koncesiji, kantonalni vodni inspektor će, za učinjeni prekršaj iz člana 37. Zakona o koncesijama,
izreći novčanu kaznu putem izdavanja prekršajnog naloga, a propisana novčana kazna za pravno lice je od 5.000, 00 do 15.000, 00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 1.000, 00 do 3.000, 00 KM, a za fizičku osobu od 500, 00 do 1.500, 00 KM.

Protiv prekršilaca kod kojih utvrdi da su pakovanja prirodne mineralne i prirodne izvorske vode deklarisana protivno naprijed važećim propisima, kantonalni tržišnoturistički inspektor će, za učinjeni prekršaj iz člana 128. stav 1. tačka a) Zakona o zaštiti potrošača („Sl. glasnik BiH“ broj: 25/06), izreći novčanu kaznu putem izdavanja prekršajnog naloga, a propisana novčana kazna za pravno lice je od 2.500, 00 do 5.500, 00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500, 00 do 1.000, 00 KM, a za fizičku osobu od 500, 00 do 1.000, 00 KM.

Takođe, za navedeni prekršaj kantonalni tržišno-turistički inspektor će prekršiocu izreći i upravnu mjeru privremenog stavljanja van prometa pakovanja prirodne mineralne i prirodne izvorske vode, do pribavljanja važeće deklaracije, nakon čega će se vršiti kontrola naložene upravne mjere, a takoñe će se izvršiti i uzorkovanje i slanje ovlaštenoj instituciji uzoraka prirodne mineralne i prirodne izvorske vode, radi ispitivanja njihove kvalitete, kako bi se utvrdilo da li voda po sastojcima i kvaliteti, ispunjava propisane uslove a time i da li je dozvoljena za ljudsku ishranu.

U slučaju da prekršioci ne izvrše naloženu upravnu mjeru i ne otklone nedostatke koji se tiču deklaracije, inspektori će izreći novčanu kaznu zbog učinjenog prekršaja iz člana 181. stav 1. tačka g) Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona („Sl. novine TK“ broj: 8/08, 13/11 i 8/12), koja za pravno lice iznosi od 4.000, 00 do 15.000, 00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 1.000, 00 do 2.000, 00 KM, a za fizičko lice od 1.000, 00 do 1.500, 00 KM.

Takođe, ukoliko rezultati uzorkovanja pokažu da proizvodi, odnosno uzeti uzorci vode ne odgovaraju propisanom kvalitetu, inspektor će, u skladu sa odredbama važećeg Zakona o unutrašnjoj trgovini („Sl. novine FBiH“ broj: 40/10), naložiti uništenje proizvoda.

Molimo sve subjekte nadzora na koje se odnosi navedeno saopštenje da isto shvate edukativno i preventivno i da svoje poslovanje usklade sa naprijed navedenim zakonskim propisima i time izbjegnu sve eventualne neugodnosti u inspekcijskom nadzoru, kao i nepotrebne finansijske izdatke.

DIREKTOR
mr.sc. Besim Duraković, dipl.oec.