TUZLARIJE - BILTEN TK

06.05.2008.
Raste interes za povratak u Tuzlanski kanton
Loš odnos lokalnih vlasti prema povratnicima u Republiku Srpsku

Danas je održana press konferencija Ministarstva obnove razvoja i povratka, na kojoj je prezentiran Izvještaj o radu Ministarstva za prošlu godinu.
Učesnici press konferencije su bili ministar Sead Mujanović, Nurdin Muhamedbegović pomoćnik ministra za obnovu i razvoj i Remza Šrndić saradnik ministra za finansijske poslove.



Nurdin Muhamedbegović, Sead Mujanović i Remza Šrndić


Aktivnosti Ministarstva u resoru obnove i razvoja odnosila su se na izradu dokumenata za donešenje Odluka Vlade o pristupanju izradi Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2008. – 2013. godine, implemenataciju Odluke Vlade Tuzlanskog kantona o raspoređivanju sredstava iz budžeta TK za 2007. godinu sa pozicije „Podrška razvoju kantona“ u iznosu od 900 hiljada KM. U toku prošle godine vođene su aktivnosti oko dodjele sredstava malim i srednjim preduzećima i obtu putem Hypo banke sa subvencioniranim kamatom za dugoročne kredite u iznosu od 50 hiljda za pravna i 30 hiljda KM za fizička lica. Kreditna sredstva su bila namijenjena za nabavku opreme, alata, uređaja, adaptacija i gradnje poslovnih objekata. Od ukupno podnesenih 164 zahtjeva data je saglasnost za 150 zahtjeva.

Ukupno su realizovana kreditna sredstva od strane banke u iznosu od 2.030.000, 00 KM i investirana su u 69 privrednih subjekata. Vođene su aktivnosti oko realizacije odluke u podsticanju razvoja starih i tradiconalnih obrta u ukupnom iznosu od 30 hiljda KM nepovratnih sredstva. Pomognuti su sljedeći stari i tradicionlni obrti: krojač narodne nošnje, čumurđija, proizvođač sazova i šargija, puškar, obućar, kazanđija, staklorezač i brusač. Takođe je pružena stručna pomoć u izradi programa za učesnike javnog konkursa Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i dodjelu grant sredstava. Po ovom osnovu ostvarili su grant sredstva u iznosu od 609.500, 00 KM a nepovratna sredstva su dobila 54 pravna subjekta. Sredstva koja su deponovana u NLB Tuzlanskog banci a namijenjena su razvoju poduzetništva dodijeljenja su u vidu kredita u iznosi do 15 do 20 000 KM, ukupnog iznosa 115 000 00 KM što je 6 kredita.

Odjeljenje za zbrinjavanje prognanih osoba i izbjeglica, povratak i repatraciju osnovne ciljeve svog prošlogodišnjeg djelovanja je bazirao na realizaciju budžetskih sredstava na ime održivog povratka i reintegracije i zbrinjavanja i unaprijeđenja uslova života raseljenih lica koja privremeno borave na područku TK.
Ostvareni broj povrataka u prošloj godini je bilo 1238 lica na području Republike Srpske i 423 lica na području TK.

Dvanaest godina nakon rata, puno je problema vezanih za povratak prognanih lica. Tuzlanski kanton uložio je do sada više od 70 miliona KM za rješavanje problema povratka i opstanka u prijeratna mjesta stanovanja. Međunarodne donacije su znatno smanjenje, gotovo su nestale, ministar Mujanović smatra da su rano digli ruke. Interes za povratak na područje TK je veći, a danas je istaknut i problem s kojim se susreću povratnic u Republiku Srpsku kome lokalne vlasti i stanovništvo ne izlaze u susret.

Ministar Sead Mujanović


- Raduje činjenica da je porastao interes za povratak u Tuzlanski kanton, o čemu govori podatak da se na javni poziv za 150 donacija javilo preko 600 aplikanata. Proces povratka zaokružen je na Doboj Istoku, intenzivirane su aktivnosti oko povratka, gdje prednjače općine Lukavac i Tuzla.
Kada je u pitanjun povratak u Srebrenicu mi smo u 2007. godini po odluci Skupštine izdvojili milion KM i u 2008. godini planiran je milion KM, prioritete ulaganja u Srebrenicu utvrđuje isključivo lokalna administracija, što je i logičnije.
Na području TK, imamo oko 3000 ljudi u 9 kolektivnih smješta . Uslovi života su sada podnošljiviji po pitanju broja lica po određenu kavadratu. Naravno, nisu ni blizu dobri ali su bolji.
Neobnovljene kuće jesu problem ali još već je održivosti povratka. Često je izuzetno loš odnos između povratnika i lokalnih vlasti. Većinu svojih prava rješavaju u mjestima i kojima su boravili do povratka.
Što se tiće Smoluće, mi smo 2001. sa udruženjima Smolućana odganizovani dolazak, zagovarali povratak kada je bilo dosta donacija, međutim imamo jak pritisak koji kočipovratak. Ne bi nas iznenadilo da traže kolektivne tužbe s obzirom, na mogućnost uvođenja i naknade štete za porušene objekte. Svi koji su aplicirali za povratak uzeti su u obzir
, izjavio je danas ministar Sead Mujanović

Na poziciji Budžeta TK „ Podrška povratku raseljenih lica“ za 2007. godinu planirana su sredstva u iznosu od 3.768.000, 00 KM od čega je utrošeno 3.294.077.30 KM, što znači da je gotovo 100 % plan realizovan.
Sredstva su utrošena za projekte održivog projekta, sanaciju stambenih i gospodarskih objekata raseljenih lica, povratnika i izbjeglica kao i za pomoć za sanaciju putnih komunikacija.
Ministarstvo je imalo određene aktivnosi i kada je u pitanju zbrinajvanje i unaprijeđenje uslova života raseljenih lica na području TK. Za potrebe materijalnog zbrinjavanja i unaprijeđenja uslova života socijalno ugroženih raseljenih lica na području TK koriste neki od vidova alternativnog smještaja. Planirana su sredstva iz Budžeta za 2007. godinu u iznosu od 2.055.000, 00 KM.
Zaključeno sa zadnjim danom 2007. godine evidentiano je 18477 raseljenih osoba što je za 1693 osobe manje neko u 2006. godini.

S.M.