TUZLARIJE - BILTEN TK

01.09.2012.
Vlada TK
Zdravstveno stanje stanovništva Tuzlanskog kantona zadovoljavajuće


Tuzlanski kanton se prostire na površini od 2.649 km2, obuhvata područje trinaest općina u kojima živi 499.221 stanovnika sa prosječnom gustinom naseljenosti od 188 stanovnika po km. Najgušća naseljenost stanovništva registruje se u općini Tuzla a najmanja u općini Kladanj. Na području Tuzlanskog kantona stopa mortaliteta u 2011. godini je iznosila 7, 3%.

Vrijednosti stopa mortaliteta su se kretale u intervalu od 5, 9% u općini Kalesija do 8, 6% u općini Doboj Istok. Stopa prirodnog priraštaja na području Tuzlanskog kantona (1, 0%) i većini općina u 2011. godini je bila nepovoljna, a u općinama, Čelić, Kladanj, Lukavac, Teočak i Tuzla registrovane su negativne vrijednosti prirodnog priraštaja. Vodeći uzroci umiranja na području Tuzlanskog kantona u 2011. godini su u 50% registrovanih uzroka smrti iz grupe bolesti kardiovaskularnog sistema, i to kardiomiopatija, moždani udar, povišen krvni pritisak, srčani zastoj i infarkt. Najveći broj umrlih je iz starosne grupe 65 i više godina (73%), dok su u odnosu na spolnu strukturu nešto više umirali muškarci (53%).

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti registrovano je ukupno 442.381 oboljenja i to: respiratornih, kardiovaskularnih i koštanomišićnih oboljenja. U bolničkima kapacitetima zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona u 2011. godini je registrovano 47.172 liječenja. Pacijenti su najčešće bolnički liječeni zbog cirkulatornih oboljenja, malignih neoplazmi te oboljenja digestivnog sistema. Moždani udar i hronična ishemična srčana oboljenja su bila najčešći uzrok bolničkog tretmana osoba zbog kardiovaskularnih oboljenja dok su poremećaji raspoleženja vodeći uzrok u grupi mentalnih poremećaja zdravlja.

U toku 2011. godine na području Tuzlanskog kantona registrirana je ukupno 3161 oboljela osoba od zaraznih i parazitarnih oboljenja. Nije bilo registrovanih epidemija zaraznih i parazitarnih oboljenja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK