TUZLARIJE - BILTEN TK

01.09.2012.
Obezbjeđivanje rezervi krvi je od posebnog značaja

Prema Direktivama EU, obezbjeđivanje krvi i krvnih komponenata, kao lijeka humanog porijekla, predstavlja nacionalni interes. Obezbjeđenje (bezbjedne) sigurne krvi podrazumijeva standardizovani proizvod za potrebe svakodnevnog liječenja oboljelih, kao i dovoljnu zalihu krvi za potrebe urgentnih stanja i vanrednih prilika.

Zbog njene važnosti u liječenju bolesnika potrebno je kroz kontinuirano obezbjeđenje snabdjevanjem krvlju i krvnih komponenata tokom čitave godine osigurati mogućnost liječenja svakom bolesniku. Iz razloga što je krv u nekim stanjima jedini i nezamjenjiv lijek nameće se obaveza društva za aktivnu ulogu u planskom obezbjeđenju rezervi krvi.

U akcijama dobrovoljnog davanja krvi odazvalo se 5317 davalaca krvi što je 27, 9% od planiranih u 2011.godini. Od tog broja, njih 4184 je moglo dati krv dok za davanje krvi nije bilo prihvatljivo 133 odazvanih na akciju. Glavni cilj Ministarstva zdravstva i institucija koje se bave ovom problematikom u narednom periodu treba da se ogleda u unapređenju promocije dobrovoljnog, kontinuiranog, planski organiziranog davalaštva krvi, razvijanja osjećaja humanosti i solidarnosti, te veću brigu društvene zajednice o dobrovoljnim davaocima krvi. Smanjiti broj i potrebu za ciljanim davaocima krvi i obezbijediti potrebne rezerve krvi / lijekova od krvi.

Jedan od ciljeva je i nabavka separatora trombocita, koji bi omogućio bolju iskoristivost krvi od dobrovoljnih davalaca. Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona je već pokrenulo određene aktivnosti za nabavku separatora trombocita u saradnji sa Crvenim križom Tuzlanskog kantona i predstavnicima većih kompanija na Tuzlanskom kantonu.

Provođenjem Akcionog plana za poboljšanje stanja u oblasti prikupljanja rezervi krvi želi se postići obezbjeđenje potrebnih rezervi kroz planski organizirano davalaštvo u procentu većem od 2 % do 2015 .

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK