TUZLARIJE - BILTEN TK

31.08.2012.
Susret poljoprivrednika sa predstavnicima vlasti TK
Uništena domaća poljoprivredna proizvodnja


Na 39. Sajmu šljive održan je i tradicionalni susret poljoprivrednika sa predstavnicima vlasti TK, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK. Tokom razgovora dominirale su teme isplate novčanih podsticajnih sredstava, zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta i saniranja posljedica šteta na poljoprivrednim dobrima usljed suše.



Pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK Samid Šarac istakao je kako su podsticaji za 2011. godinu isplaćivani iz budžetskih sredstava Vlade TK i da je poljoprivrednicima ostalo da se isplati još oko dva miliona KM.
«Te obaveze će se ispoštovati, jer su ta sredstva trebala biti isplaćena za proljetnu sjetvu. Nemamo opravdanja, ali ćemo nastojati da budu isplaćena do početka jesenje sjetve. U najtežoj situaciji su proizvođači mlijeka, jer im sredstva nisu isplaćena za prvih sedam mjeseci ove godine. Obaveza svih nas je da pokušamo iznaći sredstva za ublažavanje posljedica od suše», rekao je Šarac.



On je istakao kako proceduru zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta provode općine, a Vlada TK potpisuje ugovore i uvodi u posjed.
«Bilo je određenih problema, kako u Gradačcu, tako i u drugim općinama i nadamo se da ćemo do početka jesenje sjetve uvesti poljoprivrednike u posjed», istakao je Šarac.
Učesnici skupa su se posebno interesovali za isplatu novčanih podrški u oblasti voćarstva, za voćnjake koji su površinom veći od dva hektara. Pomoćnik resornog ministra TK je rekao da su takvi voćari korisnici podsticajnih sredstava Federalnog ministarstva poljoprivrede, ukoliko su u sistemu PDV-a.
«Vlada TK daje novčane podrške za zasade do dva hektara i ni jedna proizvodnja se ne može podsticati iz više nivoa vlasti», poručio je Šarac.
Učesnici skupa su tražili da se odrede prioriteti kod isplate novčanih podrški i da vlade postignu konsenzus tako da vlade F BiH i kantona, te općine ne djeluju razjedinjene, svako za sebe, već kao cjelina u interesu građana, u ovom slučaju poljoprivrednih proizvođača.
Poljoprivrednici su tražili odgovore kako i na koji način opstati nakon elementarnih nepogoda, kasnih snjegova, mrazeva, grada i dugotrajne suše. Naime, poljoprivredni proizvođači su u dugovima kod banaka i poljoprivrednih apoteka, jer su morali nabaviti sjemenski materijal, zaštitna sredstva i đubriva za proljetnu sjetvu, a o jesenjoj ne smiju ni da pomišljaju.
Neisplaćivanjem podsticaja za 2011. proizvođači su uništeni, a samim time je uništena i država, i ako se ovako nastavi nećemo biti zanimljivi evropskom tržištu, poručili su poljoprivrednici.
Na sajmu su održane prezentacije firme Syngenta o zaštiti šljive i fabrike stočne hrane «Darda» iz Belja.

Priredio(la): Press GS